Innstilt på fortsatt deltakelse i Fellesløftet

Mens UiT vil trekke seg fra Fellesløftet, mener NTNU det er utfordrende uansett hvordan dette løses - med mindre pengene fra departementet kommer likevel.

Tor Grande, prorektor for forskning ved NTNU, påpeker at prosjekter som allerede har fått tilsagn om midler vil få trøbbel hvis Fellesløftet blir avsluttet.
Publisert

- Det er en utfordrende situasjon Norges forskningsråd har kommet i, og det ser ikke veldig lyst ut med tanke på den ekstraordinære bevilgningen Fellesløftet normalt har fått. Vi har foreløpig ikke diskutert dette på detaljnivå, men vi er innstilt på at vi skal prøve å få dette til, sier Tor Grande, prorektor for forskning ved NTNU.

Les mer om saken her: Forskningsrådet avlyste utdelinger etter de ikke fikk hundrevis av millioner de regnet med. Nå sier ministeren at de må dekke de lovte midlene selv.

Ifølge Khrono vil rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Tromsø trekke universitetet ut av Fellesløftet dersom det ikke kommer ekstra midler inn til Norges forskningsråd. Han frykter at konsekvensen av at de må finne de 500 millionene i eget budsjett vil føre til at det blir mindre penger til andre ordninger.

NTNU forberedt på å gjøre sitt

Prorektor Grande på sin side mener det vil bli krevende uansett om Norges forskningsråd klarer å finne pengene i egne budsjett eller om en avslutter Fellesløftet.

- Det er bekymringsfullt om en ikke får gjennomført de prosjektene som allerede har fått tilsagt om midler gjennom Fellesløftet. De som har søkt i 2021 har jo lagt ned en betydelig arbeidsinnsats, sier Grande og legger til:

- Det er klart at hvis dette fører til reduserte bevilgninger andre steder vil også det være utfordrende. Men vi er mest opptatt av å finne gode løsninger, og hvis Norges forskningsråd finner en løsning er vi forberedt på å gjøre vårt.

Spleiselag med staten

Fellesløftet finansieres halvt om halvt av Norges forskningsråd og institusjonene. Overfor Aftenposten bekreftet statsråd Ola Borten Moe at Norges forskningsråd må finne sin andel av spleisen i egne budsjett, og ikke vil få friske midler til dette.

- Det har en konsekvens å love bort penger man ikke har, sa statsråden til avisen.