- Jeg gråt da jeg hørte at andre ikke ville få den samme muligheten som meg

Studenter og ansatte ved NTNU gikk i protesttog mot regjeringens skolepenge-forslag. De signaliserer at det blir flere protesttog.

Både norske og internasjonale studenter møtte opp for det som er planlagt å være den første av en rekke demonstrasjoner mot forslaget fra statsbudsjettet for 2023.
Publisert

Onsdag kveld demonstrerte NTNU-studenter og ansatte mot regjeringens forslag om skolepenger for internasjonale gradsstudenter utenfor EU.

Les også: Utenlandske studenter skal betale for å studere i Norge.

Demonstrasjonen var organisert av Initiative for Free Education, et kollektiv av NTNU-studenter. Studenter og ansatte møttes ved hovedbygget på Gløshaugen og trosset regnet for å marsjere ned til Trondheim Torg.

Studentene i Initiative for Free Educations fargerike plakater fikk noe hard medfart i trondheimsværet.

Flere oppmøtte tilhørte det svært internasjonalt rettede NTNU-miljøet ved Kunstakademiet i Trondheim. Lin,peihan er en av de. Hun kommer fra Taiwan og selv om hun, som allerede studerer ved NTNU, ikke vil måtte betale, vil studenter som henne måtte det med de nye reglene.

- Det er veldig viktig for så mange av oss at utdanningen fortsetter å være gratis for oss alle. Jeg tenker dette er gode prinsipper i Norge, åpenhet, at alle er like og stort mangfold. Jeg tror det blir veldig trist om det kun skal være europeiske studenter ved norske universitet. I en tid hvor vi har så mange globale utfordringer som krever dialog, tror jeg det er farlig også, forteller hun.

Les også: Én av to internasjonale gradsstudenter ved NTNU kommer fra land utenfor EU

Lin,peihan kommer ikke selv til å merke konsekvensene av regjeringens forslag, men synes det er viktig å stå imot det.

- Vi kommer hit for å bidra, ikke for å ta

Emmanuel Paul Azebeokhai fra Nigeria, president av International Student Union, Trondheim, var en av talerne. Han opplever at politikere gir inntrykk av at de internasjonale studentene ikke bidrar, men mener dette ikke stemmer.

- Selv har jeg bidratt med mer enn 40 000 kroner i skatt i år. Det virker som de mener vi bare kommer hit for å ta. Vi er her for å hjelpe både Norge og hjelpe oss selv. Noen kommer til å reise og en del kommer til å bli her. Uansett så er vi en viktig del av fagmiljøet og kulturutvekslningen. Kanskje er du ikke så glad i å reise, vel, det fine er at sånn det er i dag kommer Afrika til huset ditt, sier han lattermildt.

Les også: Non-negotiable tuition free education for all

Fri utdanning for alle studenter i Norge, det var hovedbudskapet.

De oppmøtte er klare på at demonstrasjonen ikke kommer til å bli en engangsaffære og sier det er starten på en lengre kampanje for å få regjeringen til å snu. Det planlegges allerede flere demonstrasjoner og kampanjer.

- Var som å vinne i lotto, det endret alt

For mange av deltakerne er spørsmålet dypt personlig, blant annet for Madeley Paola Arriola Guerrero som er student ved NTNU Hydropower Development fra Nicaragua.

- Å skulle få en gratis utdannelse i Norge var som å vinne i lotto. Det endret alt og ga meg muligheter jeg aldri ville fått i hjemlandet. Da jeg hørte at regjeringen ville ta skolepenger fra internasjonale studenter gråt jeg. Jeg kommer ikke til å måtte betale, men det livet og mulighetene jeg fikk, det er noe alle fortjener. For de av oss som kommer fra fattige land er det allerede vanskelig å overleve her, skolepenger vil gjøre det umulig, fortalte hun.

Madeley Paola Arriola Guerrero fikk livet fullstendig endret da hun fikk muligheten til å studere ved NTNU.

Samtidig bedyret hun også viktigheten av det faglige bidraget.

- Jeg kommer fra et fagmiljø hvor majoriteten av masterstudentene kommer fra utlandet. Vi har en av de største hydrotekniske laboratoriene her, den drives av folk fra alle ulike land. Det kommer til å være en mulighetskostnad med å kvitte seg med så mange av de på sikt, sa hun.

Av andre talere som var oppmøtt var blant andre leder for Studenttinget NTNU, Astrid Hilling, studentrepresentant ved KiT, Mohammed Bayesteh, student ved KiT, Carl Christjansen og bystyremedlem i Trondheim for venstre, Erling Moe.