Lanserer viktig rapport på NTNU: - Første gang med studenter som sentral målgruppe

Naturpanelet/IPBES sin nye rapport om bærekraftig bruk av ville arter lanseres på Gløshaugen.

- Rapporten undersøker alternativer for bærekraftig bruk av dyreliv på land, i ferskvann og i havene og hvordan dette kan gjennomføres, sier Barron ved NTNU. Illustrasjonsfoto fra Grønland.
Publisert Sist oppdatert

I morgen lanseres Naturpanelet/IPBES sin nye rapport om bærekraftig bruk av ville arter på NTNU. «Hvordan kan vi oppnå en forsvarlig bruk av ville arter?», det er spørsmålet som står sentralt i morgendagens seminar, som foregår i Realfagsbygget og på stream fra klokken 10.

- Det er første gang panelets rapporter er lansert på et universitet og med studenter som en sentral målgruppe, skriver professor Gunnar Austrheim på vegne av arrangørene til Universitetsavisa.

Følg lanseringen her:

Rapporten fra Naturpanelet gir kunnskap og verktøy for å etablere mer bærekraftig bruk av ville planter, dyr, sopp og alger rundt om i verden.

- Rapporten bygger på Naturpanelets hovedrapport fra 2019, som fant at direkte utnyttelse av arter er den nest viktigste driveren for tap av biologisk mangfold. Samtidig erkjenner den at bærekraftig bruk forekommer, sa Elizabeth Barron fra NTNU da rapporten ble godkjent av de 139 medlemslandene på Naturpanelets 9. plenumsmøte i Bonn, Tyskland i juli ifølge Miljødirektoratet.

Barron er en av fire norske forfattere av rapporten. I tillegg har Marla R. Emery (NINA), Jeppe Kolding (UiB) og Håkon Stokland (Nina) bidratt.

- Vi må gjøre noe med disse problemene der det er mulig, slik at vi får en bedre forvaltning av ville arter som mennesker er avhengige av. Rapporten undersøker alternativer for bærekraftig bruk av dyreliv på land, i ferskvann og i havene og hvordan dette kan gjennomføres, sier Barron.

Rapporten skal bidra til at alle som bruker naturens ressurser tar bedre beslutninger.

Rapporten trekker i stor grad på kompetanse og erfaringer fra forskere innen natur- og samfunnsvitenskap, men også fra urfolk og lokalsamfunn. For mange lokalsamfunn er bruken av ville arter uløselig sammenvevd med deres kultur og identitet, med skikker og praksis utviklet over årtusener for å sikre bærekraftig bruk, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider.

Fakta

Dette er programmet

  • Sted: Auditorium R1, Realfagsbygget, NTNU, Trondheim
  • 10:00 1. Velkommen til fagseminar v/Miljødirektoratet og NTNU
  • 10:15 2. Det internasjonale Naturpanelet (IPBES) – en kort introduksjon. Nina Vik (nasjonalt kontaktpunkt Naturpanelet (IPBES), Miljødirektoratet).
  • 10:25 3. Presentasjon av Naturpanelet sin rapport om bærekraftig bruk av ville arter ved forfatterne
  • 11:10 4. Dagens studenter – fremtidens forskere og forvaltere Studenter vurderer Naturpanelets rapport. Studenter fra Natural Resources Management: Tahmid Tanveer Islam, Ingvild Sandvin Groven, Per Henrik Rishøi og Kirsten Renee Engeseth. Hvordan kan universitetene utruste studentene med kunnskap om bærekraftig forvaltning av natur? Programleder for Masterprogrammet Natural Resources Management Thor Harald Ringsby. Avsluttende spørsmål og kommentarer fra salen og svar fra Panelet
  • 11:30-12.10 Pause med fingermat
  • 12.20 5. Økosystembasert forvaltning: Hva er gyldig kunnskap og hvor tas de viktige beslutningene? Ketil Skogen, NINA
  • 12:30 6. Samisk tradisjonell kunnskap og forvaltning av naturmangfold Andreas Stångberg, Seksjonsjef for seksjon for areal og miljø, Sametinget
  • 12:40 7. «Jakt og fiskeglede til alle – for alltid» - bærekraftig uttak av vilt og fisk i Norge. Øyvind Fjeldseth, rådgiver for fiske-, miljø og naturforvaltning, Norges Jeger- og Fiskerforbund
  • 12:50 8. Har vi bærekraftig forvaltning av ville arter i Norge? Kjetil Aa. Solbakken, Generalsekretær BirdLife Norge
  • 13:00 9. Hvordan kan Gjærevollsenteret bidra til å følge opp Naturpanelets rapport i Norge? Ivar Herfindal, Gjærevollsenteret
  • 13:10 10. Fra Bonn til Montreal. Nytt rammeverk for biologisk mangfold Hva tar vi med oss fra Naturpanelets rapporter til forhandlingene om nye globale mål for naturmangfold? Gaute Voigt Hanssen, Klima- og miljødepartementet, forhandlingsleder CBD
  • 13:20 11. Oppsummering og avslutning v/Miljødirektoratet

Kilde: Miljødirektoratet