Ytring

Mørk dress? En skulle ikke tro at vi var i 2024

Er det ikke på tide at kleskodene endres? De maskuline begrepene dress, mørk dress, smoking, galla, treffer ikke vår tid, skriver Solveig Bøe i denne ytringen. 

På immatrikuleringen stiller rektoratet og dekanene i akademisk kappe, her fra høsten 2023.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

NTNU inviterer til akademisk prosesjon ved immatrikuleringen i Trondheim mandag 12. august. En skulle ikke tro at vi var i 2024, for antrekket det bes om er fra den tiden da mannen var standardmennesket. Sitat fra invitasjonen: «Antrekk: Mørk dress. Rektorat og dekaner stiller i akademisk kappe.»

Er det ikke på tide at kleskodene endres? De maskuline begrepene dress, mørk dress, smoking, galla, treffer ikke vår tid. De er fra en tid da mannen representerte paret og det derfor var hans dresskode som var den definerende. Kvinnen skulle da kle seg slik at hun komplementerer ham. «Mørk dress» for en kvinne er da kjole, skjørt, og oversatt til vår tid, eventuelt en dress.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Om vi snur kjønnshierarkiet og tenker oss at det var kvinnene som representerte paret, ville kleskoden kanskje ha vært kjole, mørk kjole, tuxedoskjørt, krinoline? Det er lett å trekke på smilebåndet av dette, og jeg smiler også, men litt oppgitt, i møte med «mørk dress» i NTNUs invitasjon.

Kjønnsnøytrale kleskoder finnes på andre språk, som engelsk f.eks, som har formal, cocktail, business, business casual, casual. Det burde være mulig også på norsk. Med pent antrekk kommer man langt, og til en høytidelig seremoni kan man legge til formelt. Mannen er ikke lenger standardmennesket.