Norwegian House:

Sintef girer opp i Brussel

Brussel: Sintef skalerer opp i Brussel, og øker tilstedeværelsen i EU-hovedstaden. Konsernsjefen inviterer universitetene til prosjektsamarbeid.
Alexandra Bech Gjørv gir Norges ambassadør i Brussel Ingrid Schulerud en klem, flankert av Nils Røkke, Bjarne Foss og leder for Norges EU-delegasjon i Brussel, ambassadør Rolf Einar Fife. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Alexandra Bech Gjørv gir Norges ambassadør i Brussel Ingrid Schulerud en klem, flankert av Nils Røkke, Bjarne Foss og leder for Norges EU-delegasjon i Brussel, ambassadør Rolf Einar Fife.  Foto: Tore Oksholen

- Jeg synes universitetene skal samarbeide mer med oss her nede, sier Sintefs konsernsjef Alexandra Bech Gjørv til Universitetsavisa.

Da Norwegian House of Research & Innovation feiret åpningen av nye og romslige lokaler et drygt steinkast unna EU-parlamentet fredag, var det to universiteter og to forskningsstiftelser som var representert på scenen. NTNU og Universitetet i Bergen var representert med sine prorektorer for forsking. Fra Sintef møtte konsernsjef Gjørv – og fra nykommeren Norce møtte CEO-kollega Elisabeth M. Støle.

En fin dag. Sintefs CEO Alexandra Bech Gjørv og Norces CEO Elisabeth M. Støle sammen med prorektorene fra NTNU, Bjarne Foss og UiB, Margareth Hagen. I sentrum EUs forskningsdirektør Jean-Eric Paquet. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

En fin dag. Sintefs CEO Alexandra Bech Gjørv og Norces CEO Elisabeth M. Støle sammen med prorektorene fra NTNU, Bjarne Foss og UiB, Margareth Hagen. I sentrum EUs forskningsdirektør Jean-Eric Paquet.  Foto: Tore Oksholen

 

- Vil gjøre oss relevante

Sintefs mål er å vokse i Brussel, fastslår Gjørv i samtale med Universitetsavisa minutter før hun gikk på podiet, hvor et par ambassadører og EUs forskningssjef Jean-Eric Paquet ventet blant publikum.

Derfor øker den største forskningsstiftelsen i Norge og Norden sin tilstedeværelse i Brussel.

- Vi har ordnet en bedre kostnadsdekning, i hvert fall som en prøveordning, og vi ser at vi må hente hjem ideer og midler fra EU og gjøre oss relevante for europeisk forskning.

Sintef har, i likhet med NTNU, vært tilstede i Brussel i fire år nå. I det siste har man styrket tilstedeværelsen ved å ha et medlem av konsernledelsen – Nils M Røkke – stasjonert i Brussel.

LES OGSÅ: Åpnet Norwegian House

- Brexit skaper et urolig landskap innad i EU, konsekvensene blir merkbare, uansett om utgangen blir hard eller myk, samtidig har det vært stilt spørsmål fra enkelte medlemsland om nasjoner utenfor EU bør få samme tilgang, for eksempel til Horisont Europa. Hvordan innretter Sintef seg for å møte denne situasjonen?

- Ved siden av å styrke vår tilstedeværelse bruker vi mye tid på å forsøke å forstå hva som skjer og bidra inn med våre synspunkter. Selv har jeg hatt flere møter med sentrale aktører for blant annet å forsvare Norges rett til å delta i Horisont Europa, og til å komme med innspill i Horisont Europas missions og til innretningen på det nye forskningsprogrammet, sier Gjørv.

Standhaftig EU

Selv om Storbritannias varslede utmeldelse skaper uro mener Sintefsjefen er systemets stabilitet er betryggende.

- Ja, landskapet er urolig, er likevel fasthet det som slår meg, hvor man til tross for Brexit greier å samle seg rundt et budsjett for det kommende Horisont Europa som er vesentlig økt. Sånn sett er det standhaftighet som slår meg for øyeblikket.

- Så du er ikke veldig urolig verken med hensyn til Sintefs eller norske universiteters framtid i Horisont Europa?

- Hvis det går slik man tror, må vårt bidrag til EU økes, og de pengene må tas fra et sted, og derfor er jeg urolig for vår evne til å konkurrere i Europa. Det er grunnen til at vi satser tungt her nede, sier hun.

Et ledd i Sintefs økte satsing er å sende en egen person hit fra Sintef Ocean som skal jobbe med å styrke satsingen når det gjelder hav.

- Vi har gjort det bra her, men det er områder hvor vi ikke har meldt oss så tungt på, og hav er ett av dem.

Skjer forskning også utenfor EU

Når det gjelder norske universiteter og forskingsinstitutter i Brussel handler det meste om EU og Horisont Europa. Sintefsjef Gjørv peker midlertid på at det fins forskningsliv utenfor EU, og hun uttrykker en viss bekymring for at man kanskje ikke ser det.

- Du har Digital Europe for eksempel: Jeg er opptatt av at man ser helheten når det gjelder forskning i Europa. Mye av det som skjer på digitalisering vil skjer her, og jeg tror det ville vætt en fordel om vi var med her. Men det vil altså kreve penger.

- Sintef er størst av de norske forskningsinstitusjonene i Horisont 2020, større enn noen av universitetene. Hva er ditt råd til dem i hvordan de fremmer sine interesser her nede?

- Jeg synes jo de bør samarbeide med Sintef. Vi har funnet gode veier inn i mange prosjekter her, og det er en myte at ikke to norske partnere kan samarbeide. Så er det å bruke mye tid til å sette seg inn i hva som skjer, sier Alexandra Bech Gjørv.

Nykommeren Norce

Alexandra Bech Gjørv lytter til «nykommeren», CEO-kollega Elisabeth Støle i det nyfusjonerte Norce.  
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Alexandra Bech Gjørv lytter til «nykommeren», CEO-kollega Elisabeth Støle i det nyfusjonerte Norce.   Foto: Tore Oksholen

 

Den fjerde partneren i Norwegian House i Brussel er Norce, som ble etablert etter initiativ fra Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder. UiB er største eier i selskapet, med en eierandel på 51,9 prosent Mål: «Skape et kraftsentrum, som blir ledende på forskning, innovasjon og verdiskapning.» Ambisjonen er å bli det andre store norske forskningsinstituttet ved siden av Sintef.

Fusjonen ble gjennomført ved siste årsskifte, og Norce har i dag 1000 ansatte og er representert i 10 byer. Til sammenlikning har Sintef 2000 ansatte.  Administrerende direktør i Norce er Elisabeth M. Støle.

Det er ennå for tidlig å si hvordan Norces tilstedeværelse i Brussel kommer til å se ut, sier Støle på tampen av fredagen.

- Vi har akkurat fusjonert. Vi jobber mye med strategi nå, som skal være klar til høsten, herunder en egen EU-strategi, sier hun.

Norce har et eget EU-team som foreløpig jobber på prosjektsiden.

- Vi har ikke jobbet særlig på policysiden, men vil jobbe mer med både å påvirke prioriteringer i EU, men også til å øke samarbeidet med partnere internasjonalt.

- Vi har konkrete mål på at større deler av våre inntekter skal komme fra EU. De verdensledende miljøene vi har skal styrkes ytterligere, sier Norces administrerende direktør.

Norwegian House of Research & Innovation

NOHRI ble etablert som et samarbeid mellom NTNU, Sintef og Universitetet i Bergen for fire år siden. Nylig tilkom den nyfusjonerte forskingsselskapet Norce.

Daglige ledere i Norwegian House er Massimo Busuoli, NTNU, Nils Røkke, Sintef og Kristof Vlaeminck, UiB.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.