Studentene fordømmer invasjon av Ukraina

I løpet av helgen vedtok både Studentersamfundet og Studenttinget solidaritet med Ukraina og fordømmelse av den russiske invasjonen.

Medlemmer av Studentersamfundet i Trondhjem valgte lørdag å fordømme invasjonen av Ukraina.
Publisert Sist oppdatert

Lørdag behandlet arbeidsutvalget til Studenttinget en hastesak om fordømmelse av den pågående invasjonen. Der vedtok de følgende punkter:

• «Studenttinget ved NTNU fordømmer Russlands brudd på folkeretten og støtter Ukrainas rett til suverenitet.»

• «Studenttinget står i solidaritet med befolkningen i Ukraina, med et særlig fokus på ukrainske studenter.»

Les også: Universiteter viser solidaritet med Ukraina med lys og flagg.

Dette skjedde etter at det på torsdagens møte hadde blitt tatt opp under Studenttingets møte. Det var ikke da mulig å gjøre et offisielt vedtak da, men Studenttinget ba sitt arbeidsutvalg om å komme med en uttalelse på deres vegne.

- De fleste har vel fått med seg at Russland har invadert Ukraina. Jeg håper Studenttinget kan følge mange andre stater aktører i å fordømme angrepet, sa Ludvig Brannsether Ellingsen som tok opp saken under torsdagens møte.

Studenttinget ba torsdag sitt arbeidsutvalg om å komme med en uttalelse om invasjonen.

Samfundet enstemmig for vedtak

Også ved Studentersamfundet i Trondheim ble det lørdag tatt gjort en resolusjon om solidaritet og fordømmelse.

«Studentersamfundet i Trondhjem samlet til Samfundsmøte i Storsalen lørdag 26. februar 2022 ønsker på nytt, som i resolusjonen vedtatt på Samfundsmøte lørdag 15. Mars 2014, å erklære sin støtte og sympati til det ukrainske folk. Videre fordømmer vi Russlands pågående invasjon av Ukraina og undergravingen av landets suverenitet og uavhengighet. Vi krever at den norske regjering, med folkerettslige prinsipper til grunn, gjør sitt ytterste for å bidra til en internasjonal fordømmelse av Russlands handlinger, samt at Norge aktivt slutter seg til det europeiske sanksjonsregimet rettet mot Russland.», lød vedtaket.

Studentersamfundets resolusjoner vedtas av Storsalen under Samfundsmøter på vegne av de rundt 16 000 medlemmene. 143 stemte for og ingen mot.

- Det er et verktøy for at vårt studentersamfund kan ta et standpunkt i saker, som vi mener er hensiktsmessig. Det gir også mulighet for oss i styret til å videre arbeide med saker, for eksempel disse resolusjonene knyttet til situasjonen i Ukraina, sier Edgar Tandberg, Pr- og Presseansvarlig for Studentersamfundet i Trondhjem i en pressemelding.

Sender penger til Ukraina

«Studentersamfundet vedtok også å bruke 15 000 kroner fra sitt kampfond til å hjelpe Røde Kors i Ukraina. Studentersamfundet i Trondhjem bevilger herved 15 000 kr fra Studentersamfundets Kampfond til Røde Kors’ arbeid på bakken i Ukraina. Bevilgningen gjøres på bakgrunn av den desperate situasjonen og akutte humanitære krisen sivile ukrainere er satt i av Russlands brutale angrepskrig, og Studentersamfundet forsøker med dette å bidra med økonomisk støtte til deres hjelpere på bakken.», lød den resolusjonen.

NSO-leder Tuva Todnem Lund uttrykte også solidaritet med folket i Ukraina.

Før helga uttrykte leder for Norsk studentorganisasjon også solidaritet med Ukraina og spesielt ukrainske studenter.

- Vi står i solidaritet med studentene og med folket i Ukraina. Vi er for akademisk frihet og at ethvert folk skal være fritt, og ha muligheten til å leve under trygge forhold. Det gjør de ikke i Ukraina nå. Både studenter og resten av folket er i en utrygg situasjon, så det er klart at denne situasjonen går inn på meg, sa NSO-leder Tuva Todnem Lund til Khrono