- Ubehagelig å bli omtalt i habilitetssak

Ola Borten Moe foreslo Karl Erik Haug som ny styreleder i Nupi, selv om de er bekjente. - Jeg er trygg på at habilitetsvurderingen er gjort på en ordentlig måte, sier Haug til UA.

Karl Erik Haug har havnet i søkelyset i Dagens Næringsliv. Han mener selv at DN koker suppe på en dårlig spiker.
Publisert Sist oppdatert

Statsråd Ola Borten Moe ga et toppverv til NTNU-professor Karl Erik Haug 17. desember 2021, etter å ha feiret bryllup og 40-årslag sammen, skriver Dagens Næringsliv.

Haug skal ha blitt spilt inn av Borten Moe selv til stillingen som ny styreleder i Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) fordi statsråden «ønsket et navn fra utenfor Oslo».

Selv hevder Borten Moe at han ble vurdert habil i saken, men han ønsker ikke å vise frem vurderingen.

Trygg på vurderingen

Til Universitetsavisa sier Karl Erik Haug, instituttleder og professor ved NTNU, at han er trygg på at habilitetsvurderingen av Ola Borten Moe er gjort på en ordentlig måte.

- Vi har ikke et nært vennskap. Jeg mener at DN koker suppe på en dårlig spiker her. I forkant av utnevnelsen ble det gjort en habilitetsvurdering av jurister i departementet, og jeg trygg på at den er gjort ordentlig, sier Haug.

Haug forteller at han og Borten Moe har felles venner, blant annet Haugs kone, Monica Rolfsen. Haug ser ikke noe problem i at Borten Moe ikke vil offentliggjøre habilitetsvurderingen.

- Det er vanlig praksis at slike vurderinger ikke er offentlige, sier Haug.

Ubehagelig sak

Han legger ikke skjul på at han synes saken er ubehagelig.

- Selvfølgelig synes jeg det, jeg er jo ikke medievant på denne måten. At en av landets største aviser knytter mitt navn opp mot spørsmål om habilitet er ubehagelig, både for meg og Nupi. Jeg liker jo å tro at jeg fikk vervet på grunn av mine kvalifikasjoner, og ikke på grunn av bekjentskapet med Ola Borten Moe, sier Haug.

Men han sier han ikke er stressa for hva saken kan medføre.

- Nei, jeg har sovet godt i natt, selv om jeg visste at saken kom i Dagens Næringsliv. Det er fordi jeg vet at ting er gjort på en ordentlig måte.

- Ingen nær kontakt

Både Haug og hans kone Monica Rolfsen er bekjente av Borten Moe.

Det forteller fungerende kommunikasjonssjef i Kunnskapsdepartementet, Anders Lundell til DN.

Borten Moe satt i bystyret i Trondheim samtidig med både Karl Erik Haug og Monica Rolfsen. I ulike perioder representerte Haug Høyre i bystyret og Rolfsen Venstre.

Rolfsen deltok også i Borten Moes bryllup i 2008. For noen år siden skal også Borten Moe ha deltatt i Rolfsen og Haugs bryllup og i 2016 deltok Rolfsen og Haug i Borten Moes 40-årslag skriver DN.

Lundell hevder likevel at Borten Moe ikke har nær kontakt med hverken Haug eller Rolfsen.

Vil ikke vise vurdering

Borten Moe vurderte seg selv habil før utnevnelsen av Karl Erik Haug 17. desember 2021. Likevel skal han ha bedt om en habilitetsvurdering fra Kunnskapsdepartementet.

16. desember, en dag før utnevnelsen av ny Nupi-styreleder skal Ola Borten Moe ha blitt vurdert habil.

I følge DN nekter Borten Moe å legge fram habilitetsvurderingen av sitt forhold til Haug og peker på at det er snakk om interne dokumenter som det ikke gis innsyn i.