Nå kan studenter teste seg for kjønnssykdommer selv 

Studenter ved NTNU kan nå teste seg selv for kjønnssykdommer ved hjelp av en selvtest. Selvteststasjonene finner man på DMMH og på Studentsenteret på Gløshaugen.  

Med selvtesttilbudet håper Sit å doble kapasiteten fra 400 til 800 tester per måned. Her ser vi helsesykepleier i Sit, Monica Brun Løkkeberg
Publisert

Det er en del av et pilotprosjekt som går frem til jul og tar sikte på å gjøre testing mer tilgjengelig for studenter.

Det skriver Sit i en pressemelding. 

Stor etterspørsel 

Hver uke legger Sit ut omtrent 100 avtaler til helsestasjon ved Gløshaugen legesenter, hvor det kun utføres tester. Disse avtalene blir raskt fullbooket, ofte samme dag.

- Vi har sett en enorm etterspørsel etter tester, og med dette nye tilbudet om selvtesting håper vi å møte studentenes behov enda bedre, sier helsesykepleier Monica Brun Løkkeberg ved Sit.

Med selvtesttilbudet håper Sit å doble kapasiteten fra 400 til 800 tester per måned. Smittetallene blant studenter er stabile, der 10-12 prosent av studentene som tester seg har en kjønnssykdom. 

Få bruker kondom 

Å teste seg er viktig av flere grunner. Ubehandlet gonoré og klamydia kan føre til alvorlige komplikasjoner som infertilitet, betennelser og i sjeldne tilfeller sepsis.

- Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å teste seg. Det handler om den enkeltes helse, men også om å ta ansvar for fellesskapet. Hver enkelt kan også bidra til å redusere spredningen av seksuelt overførbare infeksjoner ved å bruke kondom. Vi har kjennskap til at kondombruken i studentmassen er svært lav, sier Løkkeberg.

Prosjektet vil vare frem til jul. Da vil legene som behandler positive prøvesvar evaluere arbeidsmengden. Dersom dette viser seg å være overkommelig, håper Sit å fortsette prosjektet etter jul.

Følg UA på Facebook og Instagram.