NRK tar selvkritikk etter artikkel om koronateori

NRK sier det ikke ble gjort en god nok jobb i arbeidet med saken om vaksineforsker Birger Sørensen som mener koronaviruset ikke har oppstått naturlig.
– NRK har gått totalt i baret på denne saken, når de skriver om et så viktig og betent tema uten å sjekke forskningen med andre eksperter og spesialister, sier Nina Kristiansen. 
        
            (Foto: Erik Norrud/Forskning.no)

– NRK har gått totalt i baret på denne saken, når de skriver om et så viktig og betent tema uten å sjekke forskningen med andre eksperter og spesialister, sier Nina Kristiansen.  Foto: Erik Norrud/Forskning.no

Det var søndag at  NRK omtalte påstander fra den norske vaksineforskeren Birger Sørensen om at koronaviruset trolig er utviklet av kinesiske og amerikanske forskere, en sak også NTB siterte. 

Artikkelen har blitt møtt med kritikk fra flere hold, og NRK sier nå at arbeidet med saken var for dårlig.

– Det burde ha kommet mye tydeligere fram i artikkelen at noe av innholdet er basert på uttalelser fra forskeren, og ikke publisert forskning. Her har vi ikke gjort en god nok jobb. Saken burde hatt flere relevante kilder som vurderte både uttalelsene og forskningen, sier fagdirektør Marius Tetlie i NRK til  Medier24.

NRK har etter publisering lagt inn rettelse i saken, og også laget en  oppfølgersak , hvor Sørensens påstander blir møtt med motbør fra andre forskere.

– Urimelig og spekulativt

Sørensen har samarbeidet med den britiske professoren Angus Dalgliesh, og den ferske studien er publisert i tidsskriftet  QRB Discovery. I den hevdes det at virusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som synes å være satt inn kunstig.

Immunolog Anne Spurkland har til  VGbeskrevet deler av Sørensens påstander som både urimelige, ulogiske, ukritiske og spekulative.

Hun påpeker videre at Sørensen har økonomiske interesser i vaksineforskningen. Han er fra før av kjent for arbeid med å utvikle en vaksine mot hiv, og er styreleder i selskapet Immunor.

Forskning.no-redaktør Nina Kristiansen sier til Medier24 at det ikke finnes dekning i studien for det NRK skriver, og at artikkelen kan bidra til å bygge opp under konspirasjonsteorier.

– NRK har gått totalt i baret på denne saken, når de skriver om et så viktig og betent tema uten å sjekke forskningen med andre eksperter og spesialister, sier Kristiansen.

Åpenhet om vaksinearbeidet

Som svar på kritikken, foreslår Sørensen at Spurkeland sjekker faktiske data og siste publikasjoner på feltet. 

– Vi har data som viser at det er mindre enn en prosent mutasjoner i aminosyreposisjoner, for mer enn 2.300 sekvenser vi har undersøkt for hele spike-proteinet. Det er i vaksinesammenheng ubetydelig, sier han til VG.

Sørensen sier videre at Spurkeland har en negativ og annerledes oppfatning til arbeidet hans, og understreker at det i artikkelen redegjøres for hvor han arbeider og interessene hans.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.