Legeforeningen og 180 leger og legestudenter saksøker staten

Legeforeningen saksøker staten og krever at leger utdannet i Danmark skal få godkjent sitt turnusår som en del av spesialistutdanningens første del i Norge.

Nesten halvparten av alle norske medisinstudenter tar i dag utdanningen i utlandet. Norge er avhengig av at mange velger å ta medisinutdanningen i utlandet for å sikre et tilstrekkelig antall leger til helsetjenestene. (Illustrasjonsfoto)
Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for søksmålet er EØS-rettens regler om fri bevegelighet av arbeidstakere og etableringsretten. Legeforeningen sendte stevningen på vegne av 180 legestudenter natt til tirsdag.

– Når staten nekter disse legene godkjenning, bryter de EØS-retten, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen til NRK.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke svart på spørsmål fra kanalen.

– Departementet har ikke mottatt søksmålet. Det vil bli behandlet på vanlig måte når det kommer, skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i en epost.

Departementet har tidligere argumentert med at de to turnusperiodene ikke kan sammenlignes fordi den danske ordningen er en del av grunnutdanningen.

I Norge er turnusperioden imidlertid først etter fullført medisinutdanning på seks år. Helsedepartementet mener derfor at den danske turnusen ikke kan godkjennes som en relevant turnus i Norge.

Søksmålet ble først varslet allerede i juli i fjor.

Følg UA på Facebook og Instagram.