Arbeid i gang med å oversette NTNUs norskkurs til ukrainsk

Nå skal norskkurset gjøres tilgjengelig for alle ukrainere som ønsker det. NTNU betaler selv regninga for oversettingsjobben.

Hege Langfjæran forteller at språkkurset skal være ferdig i løpet av vårsemesteret, slik at det er klart til bruk til høsten.
Publisert

Universitetsavisa har tidligere skrevet at pensjonerte NTNU-ansatte Olaf Husby ønsker å få norskkurset LearnNoW oversatt til ukrainsk. Dette er et nybegynnerkurs som retter seg mot innvandrere og flyktninger.

Og nå er oversettingen til ukrainsk i full gang, forteller universitetslektor Hege Langfjæran ved Institutt for språk og litteratur.

– Spesialpedagog Irina Reitan, som kommer fra Ukraina og jobber på Trondheim voksenopplæring, tar hovedjobben. Hun er veldig ivrig, og er allerede i full gang, forteller Langfjæran.

LES OGSÅ: NTNU-satsing skal gi mange flyktninger opplæring i norsk

Lingvist deltar fra Ukraina

Instituttet har trommet sammen et team som skal bidra.

- Olaf Husby er med, og Jørgen Bosoni, som har jobbet hos oss før. Førstelektor Åsta Øvregaard hos oss bidrar, i tillegg til meg selv. Og Dominique Heyler tar seg av det tekniske med å legge kurset ut på nett, forteller Langfjæran.

Teamet hadde sitt første møte for et par uker siden. I tillegg har NTNU fått med seg en ukrainsk lingvist som fortsatt bor i Ukraina.

- Hun skal stå for språkvask og kvalitetssjekking, forteller Langfjæran.

NTNU finansierer prosjektet

Da UA skrev om saken sist, var det uklart hvem som skulle ta seg av finansieringen av prosjektet.

- Nå er den saken i boks - NTNU dekker utgiftene for å oversette og legge ut språkkurset på nett, sier Langfjæran.

Planen er at språkkurset skal være ferdig i løpet av vårsemesteret, slik at det er klart til bruk til høsten.

- Dette kurset er gratis og fritt tilgjengelig for alle som har tilgang på nett. Det kan brukes i voksenopplæringen rundt omkring i landet, eller man kan bruke det for å lære seg språket på egen hånd. Vi tenker også at ukrainere som vet de skal til Norge, kan se på dette kurset mens de ennå er i Ukraina, sier Langfjæran.