Vil oversette NTNU-norskkurs til ukrainsk

Olaf Husby jobber for å få oversatt språkkurset LearnNOW til ukrainsk. – Hvis vi klarer det, kan alle ukrainere som ønsker det få tilgang på gratis norskkurs, sier Husby. HK-direktoratet vurderer nå å gi støtte til prosjektet.

Olaf Husby (til høyre) tror hele jobben med å oversette LearnNoW til ukrainsk kan koste i underkant av 200.000 kroner. Her sammen med Dominique Heyler, som har vært en nøkkelperson i det tekniske arbeidet med å gjøre kursene tilgjengelige. Arkivbilde.
Publisert Sist oppdatert

Olaf Husby har sammen med resten av fagmiljøet ved norskkursene på NTNU utviklet norskkurset LearnNoW. Dette er et nybegynnerkurs som retter seg mot innvandrere og flyktninger.

Nå er Husby pensjonist, men står på for å oversette LearnNoW til ukrainsk. Kurset eksisterer allerede på engelsk, polsk, spansk, tigrinja og arabisk.

- Dette er et kurs som kan passe for alle ukrainere, iallfall fra videregående skole og oppover, sier Olaf Husby.

Kurset ligger gratis tilgjengelig på nett. Dermed kan alle som er interessert benytte seg av det - enten som selvstudium, eller i en kurssituasjon.

– Det betyr at kursholdere i Lindesnes eller i Finnmark kan bruke dette kurset for å gi ukrainske flyktninger opplæring, sier Husby.

LES OGSÅ: Gratis kurs i norsk på polsk og spansk

Kan koste rundt 200.000 kroner

Husby mener det vil være relativt rimelig å gjøre kurset tilgjengelig på ukrainsk.

–Å gjøre en oversettelse til ukrainsk og legge det ut på nett, vil kanskje komme på i underkant av 200.000 kroner til sammen. Jeg mener det er en god investering, og håper at noen kan bidra til å gjøre dette til virkelighet, sier Husby.

Han leter nå etter en ukrainskkyndig som kan oversette kurset. Hvis han finner noen som kan gjøre oversetterjobben raskt, tror han kurset kan være på plass i slutten av april.

LearnNoW bygger på et NTNU-utviklet språkkurs som rettet seg spesielt mot studenter - NoW2.

LES OGSÅ: NTNU-satsing skal gi mange flyktninger opplæring i norsk

- Relevant prosjekt for HK-dir

Seksjonsleder Yngvild Ziener Nilsen i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, forteller at de har mottatt en henvendelse fra NTNU med spørsmål om finansiering av prosjektet.

– Vi ligger under Kunnskapsdepartementet, som nå jobber med tiltak for å møte flyktningene som kommer fra Ukraina. Forespørselen om å utvikle en digital læringsressurs på ukrainsk, er relevant i den sammenhengen, sier Ziener Nilsen.

Hun sier språkkurset kan inngå i vurderingen de nå gjør av forskjellige tiltak.

– Vi ser at den kan falle inn under områdene vi skal vurdere. Men jeg kan ikke svare på om den vil bli blant de prosjektene som blir tildelt penger ennå, sier hun.

Hun sier myndighetene nå vil handle så raskt som mulig, for å finne ut av hvilke prosjekter som skal få støtte.

– Vi jobber på alle områder for å møte behovene. Likevel må vurderingen gjøres på en ordentlig måte, så jeg kan ikke si hvor lang tid det vil ta, sier Ziener Nilsen.

- Knallgod idé!

Seniorrådgiver Espen Munch jobbet tett sammen med NTNU om utviklingen av disse programmene gjennom Vox og Kompetanse Norge, og kjenner historien. Kompetanse Norge, som nå er nå blitt en del av Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse, bidro økonomisk til utviklingen.

- Jeg synes ideen om å oversette LearnNoW til ukrainsk er knallgod, og håper det vil skje! sier Munch til Universitetsavisa.