Kulturminner i Suhmhuset

Publisert Sist oppdatert

Onsdag åpnet en utstilling med deler av fire fotodokumentariske prosjekter i kaféen i Suhmhuset. Bildene er fra Tibet, Afghanistan, Kina og Burma og vil bli vist den neste måneden. Tematikken er hvordan kulturminner påvirkes av konflikt og motsetninger i samfunnet.

Fotoprosjektene har utforsket visuelt hvordan ulike former for politiske og kulturelle konflikter og motsetninger har kommet til uttrykk på de fire stedene. Bak står museumsdirektør og arkeolog Axel Christophersen og sosialantropolog Kim Sørenssen. De to har samarbeidet om prosjektene de seks siste årene.

Bildene som vises i Suhmhuset er kun et utsnitt og en sammenstilling av prosjektene, som har samletittelen "Kulturminner i fare – farlige kulturminner".

LES OGSÅ: Når kulturarv blir farlig

- Bildene er et fotografisk uttrykk for de brokker og bruddstykker av erfaringer, opplevelser, innsikter og refleksjoner som har kommet til oss i konfrontasjonen med kulturminner i ulike konfliktsituasjoner i fremmede miljøer, forteller Christophersen.

Han sier utstillingen er fragmentarisk og springende, men søker allikevel å få fram en sentral erkjennelse av at kulturminner er bærere av verdier og fortellinger som gjør dem til aktive deltakere i spill om makt, innflytelse, herredømme og kontroll.

Christophersen fyller 60 år i disse dager, og det er foranledningen både til utstillingen og seminaret "Inn i fortida – ut i verden – i museet!" som arrangeres torsdag og fredag.

Under åpningen i går sa forsker og arkeolog Terje Brattli, også han fra NTNU Vitenskapsmuseet, at utstillingen viser hvordan kulturminnene, fører til handling eller får andre til å handle.

- Tittelen oppsummerer hele poenget. Det fortidige materielle kan sies å utgjøre en del av et handlende fellesskap. Da som medspiller, heller enn å være passive objekter utsatt for handling fra andre, sa Brattli, som mener utstillingen er viktig på to måter:

- Den lærer oss noe om det fremmende og ukjente som er langt unna, og det hjelper oss til å se på det kjente og nære med nye øyne, sa han.