Bekymret for teknologikompetansen i Norge

Direktør for NHO-forening mener norsk spissutdanning er for svak.
Norge behøver mer spissutdanning for å henge med i omstillingen, mener Øystein Eriksen Søreide hos Abelia. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Norge behøver mer spissutdanning for å henge med i omstillingen, mener Øystein Eriksen Søreide hos Abelia.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, og kommer årlig ut med rapporten Omstillingsbarometeret – som måler Norges prestasjon på områder som fremmer omstilling, sammenlignet med andre land.

I en intern kronikk hevder administrerende direktør, Øystein Eriksen Søreide at Norge er svekket i sin omstillingsevne, og henviser til årets rapport som blir lagt fram i høst.

- Høy kompetanse, ikke minst innen teknologi, er en forutsetning for å utvikle nye arbeidsplasser, nye næringer og et bærekraftig velferdssamfunn. Årets rapport viser at Norge må satse mye mer på kunnskap og teknologi om vi skal lykkes med å bygge en kunnskapsintensiv og konkurransedyktig økonomi, sier Søreide i kronikken.

Han mener Norge er for svak på såkalt "spissutdanning" og "spisskompetanse", hvorpå Norge har falt fra 19. til 22. plass. Dette måles gjennom andel av befolkningen med mastergrad eller doktorgrad, og andel internasjonale PhD-kandidater i Norge.

Søreide viser til at til tross for framgang innen digitalisering rangerer den norske IKT-sektoren fortsatt svært lavt på omfang.

- Teknologiselskapene er viktig for omstilling av andre næringer. Skal vi lykkes med å skape nye arbeidsplasser og vekstnæringer må vi ha både mer spisskompetanse og en sterkere teknologisektor, sier Søreide.

En gledelig nyhet, ifølge Søreide, er at Norge går framover på entrepenørskap og innovasjon, og klatrer fra 6. til 3. plass innen innovasjonsaktivitet.

– Fremgangen på disse områdene er positivt for Norges omstillingsevne og fremtidige verdiskaping. Samtidig har koronakrisen gitt betydelig lavere FoU-aktivitet og kraftig redusert tilgang på kapital. Vi trenger derfor at forskningsbevilgningene økes, og at det offentlige virkemiddelapparatet stimulerer til utvikling av norske vekstbedrifter og eksportsuksesser, sier Søreide i kronikken.

Rapporten lanseres 11. august.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.