Høstens opptak gjennomføres som planlagt uten endringer

Etter en grundig vurdering av flere forslag har Kunnskapsdepartementet bestemt seg for å ikke gjøre endringer i opptaksreglene til høyere utdanning.

Same procedure as last year. Det beste er å ikke gjøre endringer på opptaksreglene, konkluderer stataråden.
Same procedure as last year. Det beste er å ikke gjøre endringer på opptaksreglene, konkluderer stataråden.
Publisert

- Dette er ikke en avgjørelse vi har tatt lett på. Vi har snudd alle steiner og forsøkt å finne andre løsninger som både treffer godt og er rettferdige. Etter å ha vurdert konsekvensene av alle forslagene og analyser av opptaket fra i fjor, har vi landet på at det beste totalt sett er å ikke gjøre endringer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Etter at skriftlig og muntlig eksamen ble avlyst i fjor og skriftlig eksamen er avlyst for årets avgangselever i videregående opplæring, har Kunnskapsdepartementet sett på ulike modeller for høstens opptak til høyere utdanning.

I februar ba Kunnskapsdepartementet Unit, som har ansvaret for å gjennomføre opptaket til høyere utdanning, om å utrede mulige endringer i opptakssystemet. De har levert en rapport med vurderinger og anbefalinger og Kunnskapsdepartementet har konkludert med å følge deres anbefalinger.

- Vi har fått en grundig vurdering fra Unit på alle modellene som har vært foreslått. De har blant annet sett på forslag om at ingens eksamenskarakter skal telle, at kvoten burde bli delt opp i tre, eller om kullene skal konkurrere mot ulike poenggrenser. Alle modellene ville hatt uheldige konsekvenser for enkelte grupper, også for noen elever innenfor den gruppen endringene er ment å hjelpe, sier Asheim.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.