Spionmistenkt forsker deltok på treningsprogram mot hybride trusler

Den mistenkte spionen i Tromsø deltok på en konferanse der det ble trent på å finne svakheter i håndteringen av hybride trusler, skriver VG.

Illustrasjonsfoto: Den spionmistenkte UiT-forskeren var på en konferanse blant annet om hva som ville skje om undersjøiske gassrørledninger ble sprengt i forkant av den antatte sabotasjen av Nord Stream.
Publisert Sist oppdatert

Førsteamanuensis Marc Lanteigne ved UiT Norges arktiske universitet bekrefter til VG at han selv og den spionmistenkte mannen i september deltok på en konferanse i Vilnius om hybride trusler.

Oppgavene i konferansen var blant annet hva man gjør hvis gassrørledninger blir sprengt eller hvis hele strømnettet blir lammet.

På kurset kunne man velge ulike scenarioer å øve på, men de to fra UiT valgte gassrørledninger. Den spionmistenkte tok ikke selv initiativ til å velge.

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener sabotasje av gass- og oljeanlegg er noen av de viktigste strategiske målene i Europa akkurat nå, skriver NRK.

– Det er ingenting som kan ramme Europa mer akkurat nå. Det måtte i så fall være omfattende sabotasje av internettkabler i sjøen, sier Karlsen.

Fristen for påmeldingen på treningsseminaret, var 19. september – som er før gassrørledningene ved Nord Stream i Østersjøen ble utsatt for det som trolig er sabotasje.