Internasjonale studenter:

Ber UDI kutte i pengekrav for å få fornyet opphold

Internasjonale studenter står uten deltidsjobb og mulighet for sommerjobb på grunn av koronatiltakene. Nå ser de mørkt på at de må ha over 120 000 kroner på konto for å fortsette å studere til høsten.

Pinkey Roy har ett år igjen på sin master ved NTNU. Nå skjønner hun ikke hvordan hun skal få skaffet nok penger for å oppfylle UDIs krav.
Publisert Sist oppdatert

For at disse studentene skal få fornyet sin studietillatelse, krever UDI at de må dokumentere at de har 121 220 kroner på konto. Før de får forlenget studieoppholdet vil myndighetene være sikre på at studentene har nok penger å leve for det kommende året.

- Slik situasjonene er nå, ser det ikke ut til at det blir noen jobber tilgjengelige for oss internasjonale studenter. Det er en veldig tøff situasjon, sier masterstudent Pinkey Roy fra Bangladesh.

Hun begynte ved NTNU i august i fjor og studerer International Business and Marketing. Hun er også president for International Students' Union i Ålesund (ISU). Sammen med Studentparlamentet har de foretatt en undersøkelse for å finne ut hva det er denne studentgruppa strever med etter at hverdagen deres ble snudd på hodet.

Ber UDI redusere beløp

40 studenter ga i undersøkelsen entydige svar om at de ikke ser seg i stand til å oppfylle UDIs pengekrav slik situasjonen er nå. De to organisasjonene skrev derfor et brev til de internasjonale koordinatorene ved campus Ålesund i håp om at NTNU kan rette en henvendelse til UDI.

I brevet skriver de:

« Students that have been laid off are not eligible for other financial benefits (unemployment benefits), most international students contracts are on call or extra help contracts, at present, they are not getting any call from their employers since majority restaurants, hotels and shops are closed. Moreover, some student were hoping for a summer job income to fulfil the UDI requirements but the possibility of getting a summer job is very low due to the economic situation

Internasjonal seksjon ble deretter orientert om problemstillinga. ISU Trondheim har også kontaktet seksjonen om økonomiske problemer som følge av situasjonen.

- Veldig stressende

Selv hadde Pinkey Roy forberedt seg på å jobbe i sommer for å tjene opp de pengene som kreves. Summen på 121 220 kan være studielån, stipend, egne penger på konto eller en kombinasjon av dette. Studenter som har en deltidsjobb i Norge, kan ta inntekten derfra med i betraktning, ifølge UDI. Fristen for å søke om fornyet opphold er en måned før nåværende oppholdstillatelse går ut.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og må bare vente på hva NTNU finner ut etter å ha vært i kontakt med UDI. Det blir veldig problematisk hvis ingenting skjer, sier hun.

Som president i The International Students' Union ved NTNU I Ålesund, har hun fått svært mange henvendelser fra bekymrede studenter. Hele situasjonen har vært stressende.

- Jeg har mistet motivasjonen for å studere. Det er vanskelig å konsentrere seg. I neste uke har jeg eksamen og veit ikke helt hva jeg skal gjøre. Men vi er ikke helt alene her, vi prøver å oppmuntre hverandre, koble oss på og dele informasjon, sier hun.

For mange av de internasjonale studentene er det heller ikke lett å få penger fra hjemlandet, forteller hun. Mange familier sliter økonomisk der også, i tillegg til at flere banker går for halv maskin og har gjort det vanskelig med overføringer til utlandet. Da blir det ikke lett å få overført penger, sier hun.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Arbeidsgruppe vurderer tiltak

Seksjonssjef Anja Valberg ved Internasjonal seksjon forteller at de har formidlet en spørreundersøkelse til alle internasjonale masterstudenter ved NTNU om økonomiske problemer knyttet til koronasituasjonen. Samtidig jobber de med å identifisere problemstillinger studentene vil kunne møte i tida framover.

I tillegg vil ei arbeidsgruppe bli nedsatt. Der vil representanter fra NTNU sentralt og på fakultetsnivå kartlegge situasjonen og vurdere eventuelle behov for tiltak fra NTNUs side.

- Arbeidsgruppa vil se på resultatene fra ISUs undersøkelser, se på hvilke tiltak NTNU mener er nødvendig og også rette en henvendelse til UDI, sier hun. 

Valberg sier videre:

- Dette er spørsmål alle universiteter og høyskoler må ta stilling til. Det er derfor et klart ønske fra oss om at vi må få ordninger på nasjonalt hold i stedet for at det blir opp til hver enkelt institusjon å finne løsninger, sier hun.

Statsråd Henrik Asheim kommenterer utenlandske studenters underholdskrav i slutten av dette intervjuet.

Ifølge en undersøkelse utført av Sit opplever 15 prosent av utenlandske studenter i Norge at den økonomiske situasjonen er kritisk. Det er en sterk sammenheng mellom permitteringer og at de opplever økonomiske problemer.

- Opp til politiske myndigheter

UDI bekrefter at de har mottatt mange henvendelser om nivået på pengekravet, både fra studiesteder og studenter.

Christiane Heffermehl Lange, enhetsleder i oppholdsavdelingen, sier UDI har forståelse for at det er ei utfordring at så mange studenter har mistet sitt deltidsarbeid og dermed også inntektskilden for å kunne dekke sine levekostnader.

- Samtidig er ikke kravet spesielt høyt i forhold til de generelle levekostnadene i Norge. Det er derfor høyst usikkert om en reduksjon av kravet vil løse problemet til studentene, skriver hun i en e-post til UA.

- Er det noe arbeid på gang hos UDI for å gjøre situasjonen lettere for disse studentene? I så fall: hvilke tiltak er det snakk om?

- Per i dag er det et krav til økonomisk selvforsørgelse i disse sakene. Det er i utgangspunktet opp til politiske myndigheter hvis regelverket knyttet til dette kravet skal endres. Vi er orientert om at det er et politisk ønske om å imøtekomme studentenes behov, men vi vet ikke ennå om noen konkrete forslag til løsning på denne problemstillinga, svarer enhetssjefen i UDI.

LES OGSÅ: Slik kan NTNU bli bedre på å ta imot internasjonale studenter

LES OGSÅ: Bør ha en beredskapsplan for studenter i utlandet

LES OGSÅ: Holder penger tilbake for iranske studenter

Pinkey Roy studerer International Business and Marketing i Ålesund og er aktiv i The International Students' Union of Norway. Sommerferien har hun brukt til å gå turer i Ålesund-området. Nå blir det studier og jobb i året som kommer.