- Det har vært en opplevelse

- Du drar kanskje ikke hit for å få den beste undervisningen – men Russland er et meget interessant land, sier Monique Vassvåg, masterstudent fra NTNU på utveksling i St. Petersburg.

- Fascinerende, sier NTNU-student Monique Vassvåg om gjesteoppholdet ved statsuniversitetet i St. Petersburg.
- Fascinerende, sier NTNU-student Monique Vassvåg om gjesteoppholdet ved statsuniversitetet i St. Petersburg.
Publisert Sist oppdatert

Vassvåg er masterstudent i statsvitenskap ved NTNU, og er på utvekslingsopphold ved Statsuniversitetet i St. Petersburg, SPBU, dette semesteret. Hun blir der til ut i januar.

- Hvorfor akkurat SPBU?

- Fordi vi ble anbefalt det som et ikke-korrupt universitet, sier Vassvåg på telefon fra St Petersburg.

- Kjennes det bra å være der?

- Ja, det vil jeg si. Det er spennende, Russland er et interessant og fascinerende land – og så får man anledning til å praktisere språket, forteller NTNU-studenten.

Spørsmålet om Vassvåg har det bra som norsk student på utveksling i St. Petersburg kommer på bakgrunn av at ni norske studenter fra Universitetet i Oslo ble besluttet utvist for en ukes tid siden.

LES OGSÅ Ni norske studenter kastet ut av Russland

Men den hendelsen opplevdes nok som mer dramatisk hjemme i Norge, ifølge Vassvåg.

- Selv var jeg på middag i den norske ambassaden i Moskva da meldingen om utvisningen kom. Vi gikk inn på noen norske nettsider, og fant etter hvert ut hva det handlet om, og vi tenkte at dette går vel greit. Så tok det ikke mange minuttene før vi fikk meldinger på telefonen fra folk hjemme i Norge som lurte på hva som hendte, og om vi også kom til å bli utvist nå. Men det roet seg ganske raskt, sier hun.

Udramatisk

Bakgrunnen for utvisningen av de ni UiO-studentene var anklager fra russisk side om at man ikke hadde spilt med åpne kort da man fortalte hvilket universitet man skulle studere ved. UiO-studentene hadde fått beskjed hjemmefra om å oppgi at de skulle gå ved Baltisk Teknisk Statsuniversitet «Voenmekh», et universitet de aldri var ved. Dermed kom beskyldninger om visumjuks.

Men en av UiO-studentene fortalte til Universitas at de hadde blitt pent behandlet av russisk politi, som presiserte at studentene ikke hadde gjort noe galt, det var UiO man mente hadde tabbet seg ut.

- Uansett, for oss fortonte situasjonen seg relativt udramatisk, sier Vassvåg til Universitetsavisa.

Kultursjokk

Monique Vassvåg returnerer til NTNU o er jul, og leverer sin masteroppgave til sommeren.

Selv om ikke alt er på stell når det gjelder organisering og faglig planlegging, har gjesteoppholdet vært en positiv opplevelse.

- Det var litt kultursjokk da jeg kom hit, man må bare innstille seg på at det ikke er like mye struktur omkring fag og opphold som hjemme.

Vassvåg studerer ved et engelskspråklig program i Political governance & public policy.

- Hvordan er det faglige nivået på undervisningen?

- Variabel. Det beror mest på den enkelte foreleser, noen gjør en veldig god jobb, med pensumplaner og alt, mens for andre er det sånn passe med det meste. Men alt i alt, en givende opplevelse, forteller Monique Vassvåg.