Nasjonal kvalitetspris og fornøyde studenter til tross - de får ikke den støtten de trenger. Nå er prosjektlederen i ForVei headhuntet for å gjøre samme jobben i Oslo, der pengene ligger på bordet.
Usikkert. - Det er vanskelig for oss som er ansatt, å ikke vite om vi har jobb om ett år, sier Ilan Villanger, nå headhuntet av UiO.
Permanent. - Vi vil jobbe for at ForVei skal bli et tilbud for alle studenter ved NTNU, sier Marianne Årvik, studentrepresentant i NTNUs styre.Frida H. Gullestad
Utsikt. En veiledning varer i én time og er for førsteårsstudenter i andre semester. Her kan man snakke om alt fra sosial og faglig mestring til søvnmangel og at ex.phil gikk i dass.Frida H. Gullestad
Bredt spekter. - Folk trenger ikke slite med noe for å komme hit, sier ToneRoseGjøvik, prosjektleder i ForVei.Frida H. Gullestad
- Det er tappende å måtte drive på denne måten, sier Ilan Dehli Villanger, en av initiativtakerne bak veiledningstilbudet til førsteårsstudenter. ForVei står for ”forberedende veiledning” og prosjektet er i stadig vekst.
Siden oppstart i 2006 Ilan Dehli Villanger vært flittig ambassadør for prosjektet, som i fjor fikk pris fra NOKUT (Norsk organisasjon for kvalitet i utdanningen).
ForVei får i dag ingen midler fra NTNU sentralt, og lønn til veilederne hentes eksternt.
Prosjektet er forsøkt solgt inn ved alle fakultet, men foreløpig går tilbudet til studenter ved tre fakultet ved NTNU: IME og NT er inne for to år. IVT prøver ut tilbudet i ett år.
Mangler permanente midler
Bestiller-fakultetene betaler for det antallet studenter som til enhver tid får tilbud om veiledning. I år får omtrent 1200 studenter e-post og møte i undervisningstiden fra ForVei, noe som gir 2,5 millioner kroner i eksterne midler, ifølge Villanger. Dermed har prosjektet kunnet ansette tre veiledere på halv- og helårskontrakter. Prosjektleder er fast ansatt ved studieavdelingen.
Hyppige utskiftninger
- Jeg har skiftet mannskap tre ganger. Det krever mye energi å lære opp nye veiledere. Jeg har gitt beskjed til sentralledelsen at vi ikke ønsker å fortsette på denne måten, sier Villanger, som nå har sagt ja til å starte ForVei ved Universitetet i Oslo.
- En god grunn til å reise til Oslo er at de der har lagt penger på bordet for tre år, sier Villanger.
Han håper NTNU kan komme etter, slik at prosjektet kan strekke tidshorisonten lenger enn ett år eller to.
- Det er urettferdig at det kun er studenter ved de ”rike” fakultetene som skal få tilbudet.
ForVei har ingen klare tall på effekt målt opp i mot frafall og studiepoengsproduksjon.
- Men forskning viser at trivsel og prestasjoner henger uløselig sammen og både studenter, fakultet og involverte forskere er svært fornøyde, sier påtroppende prosjektleder Tone Rose Gjøvik.
Torsdag arrangerer hun og kollega Tina Waarhus ”klasselunsj” med studenter fra Bygg. Her gjennomgår de trender fra veiledningssamtalene og inviterer til dialog om studentenes egne vurderinger av mestring, motivasjon og personlig utvikling.
- Tilbakemeldingene fra studentene er at de etter å ha vært med på ForVei har opplevd et positivt og personlig løft, sier Gjøvik.
”Exphil gikk i dass”
I samtalene, som varer i én time, er hun verken psykolog eller studieveileder, men en ”student-coach”. Hun gir råd om alt fra søvnmønster, kjæresterier, studiebytte og ex.phil som gikk i dass. Hun lytter, om bestemor nettopp er død, eller om du ikke lenger er best i klassen. På kontoret står boksen med kleenex klar, i vinduskarmen ligger en kilen rosa fjær.
Hun understreker at tilbudet er lavterskel og ”forberedende”, og ikke kun for studenter som ”sliter” med noe. Tvert imot er dette et tilbud til alle dem med helt normale utfordringer som dukker opp i andre semester det første året ved universitetet:
- Vi utfordrer, gir oppmerksomhet, rydder i rotete tanker og hjelper til med å prioritere og sette mål – og så følger vi opp, sier Gjøvik.
Ble et nytt menneske
Nylig fikk Gjøvik følgende tilbakemelding fra en student på en klasselunsj ved NT-fakultetet. Modig reiste han seg blant et hundretalls medstudenter og sa at ”ForVei er kjempebra! Jeg var med i fjor og gikk derfra som et nytt menneske!”
- For alle som tror at vi hadde betalt ham under bordet, det har vi ikke, smiler Gjøvik.
- Må få sentrale midler
Tidligere har styret ved NTNU gitt ForVei skryt – uten at det fulgte penger med.
Nå har Studenttinget vedtatt å jobbe for at ForVei innføres for alle studenter ved NTNU, uavhengig av om fakultetet har råd til å betale eller ikke.
- ForVei er et bra verktøy, det fungerer så utrolig godt. Vi kommer til å kjempe for at alle studenter skal få dette tilbudet, sier Marianne Årvik, studentrepresentant i NTNUs styre. Hun ønsker en mer markert styring av ForVei fra sentralt hold, med økonomisk støtte. Hun synes det er synd at fakultet som i utgangspunktet kunne tenke seg å tilby ForVei må takke nei på grunn av manglende økonomi.
Rektor: "Et godt initiativ"
Allerede i 2008 fikk styret ved NTNU følgende beskjed:
Rektors kommentar var den gang at: ”ForVei-prosjektet har her vært et godt initiativ og er et godt eksempel på et målrettet tiltak.”
- Vi kommer ikke til å gjøre noe fra sentralt hold, sier Berit Kjeldstad idag. Hun er prorektor for utdanning ved NTNU og i utgangspunktet positiv til ForVei som et tiltak for å bedre studentgjennomstrømmingen. Like fullt kommer NTNUs ledelse ikke til å legge seg opp i fakultetenes prioriteringer:
- Jeg synes det er viktig at beslutningene ligger hos fakultetene. De må selv kunne beslutte om dette er et tilbud som passer hos dem og gjøre plass i budsjettene sine, sier Kjelstad.