Amerikansk universitet utestenger Palestina-demonstranter

Columbia-universitet i New York har begynt å suspendere propalestinske aktivister som har nektet å fjerne en teltleir på universitetsområdet. I respons tok studentene over en bygning.

Denne bygningen ble okkupert av demonstranter tidlig på tirsdag etter universitetet begynte å utestenge demonstranter. BIldet viser medlemmer av den lokale studentradioen som dekket stormingen minutt for minutt.
Publisert

Rektor Nemat Minouche Shafik sier i en uttalelse at dager med forhandlinger ikke har overbevist demonstrantene om å fjerne teltene, som er en protest mot Israels krigføring på Gazastripen.

– Vi har begynt å suspendere studenter som et ledd i den neste fasen av vår innsats for å sørge for sikkerhet på vårt område, sa talsperson Ben Chang mandag.

I reaksjon til suspensjonene tok dusinvis av studenter over en bygning på universitetet og barrikaderte seg inne tidlig tirsdag. AP news skriver at den lokale studentradioen, WKCR livekommenterte hele overtakelsen av bygningen.

Den samme bygningen var også en av flere som ble okkupert av studenter under demonstrasjoner mot Vietnamkrigen i 1968.

Har skapt diskusjoner om ytringsfrihet

Ivy League-universitet på Manhattan har stått i sentrum for bølgen av Gaza-demonstrasjoner ved studiesteder over hele USA de siste ukene. Demonstrasjonene har ført til en intens debatt om hvor skoleledere skal sette skillet mellom ytringsfrihet og hatefulle ytringer.

Tidligere mandag opplyste rektor Shafik at Columbia-universitetet ikke kommer til å selge aktiva som støtter Israels militære, et sentralt krav fra demonstrantene, men tilbyr å investere i helse og utdanning i Gaza og mer åpenhet rundt investeringene.

Mandag morgen mottok demonstrantene et brev der universitetet advarte om at studenter som ikke forlot leiren innen et visst tidspunkt, ville bli suspendert og miste muligheten til å fullføre semesteret med god anseelse.

Pågripelser ved flere universitet, hvertfall et fant en fredlig løsning

Mandag kveld begynte politiet å pågripe propalestinske demonstranter ved Virginia Commonwealth-universitetet i byen Richmond, melder kanalen WWBT. Tidligere på dagen hadde studenter etablert de kaller en «frigjøringssone» i nærheten av universitetets bibliotek.

Ifølge AP fortsetter konfrontasjoner også ved prestisjeuniversiteter som Harvard, the University of Pennsylvania, Yale.

Northwestern skal være et sjelden tilfellle der studenter og ledelsen har kommet fram til en kompromissløsning. Fredlige protester får fortsette i begrensede soner fram til 1. juni mot at teltleiren ved universitetets campus fjernes.

Følg UA på Facebook og Instagram.