Serbias president besøker Gløshaugen i morgen

Aleksandar Vučić besøker NTNU som del av et besøk som omhandler energipolitikk og det grønne skiftet.

Serbias president under konferansen til European People's Party i 2018.
Serbias president under konferansen til European People's Party i 2018.
Publisert Sist oppdatert

Serbias president Aleksandar Vučić besøker tirsdag 29. november NTNU i Trondheim som ledd i sitt offisielle besøk i Norge.

Den serbiske delegasjonen som besøker NTNU, vil i tillegg til Vučić bestå av blant andre finansminister Mali og energiminister Negre. Det er prorektor for forskning Tor Grande som vil ta imot presidenten.

Tema for presidentens besøk er energi og grønn omstilling. På Gløshaugen vil delegasjonen få omvisning hos NTNU Energi og vannkraftslaboratoriet HydroCen. Både her og hos Sintef skal han få en innføring i deres arbeid med fornybare energiløsninger. I Trondheim skal han også møte ordfører Rita Ottervik (Ap).

Vučić er på statsbesøk i Norge i to dager. Mandag har han møtt kongen og stortingspresidenten i Oslo og skal på middag med norske energiaktører.

Det har tidligere blitt omtalt av blant andre Financial Times at Serbia nå ligger i en skvis. De er avhengig av gassimport fra deres tradisjonelle allierte Russland, samtidig som de ønsker å finne alternative kilder på grunn av sanksjonene mot landet.

NTNU har en utvekslingsavtale med Universitetet i Niš gjennom Erasmus, og har signert en avtale med Universitetet i Beograd i april 2022. I tillegg har universietetet en rekke uformelle samarbeid og avtaler, skriver NTNU på sine sider.

NTNU har ifølge sine sider åtte ansatte, ti doktorgrader og 13 studenter fra Serbia.