Ytring

NTNU står til stryk med planlagt matte-eksamen etter juleferien

Etter nåværende plan skal 1700 studenter ta en matte-eksamen 7. januar, fordi eksamenslokalet på Sluppen er fullt i desember. Men det er mye plass andre steder enn Sluppen.

Matteeksamen kan tilbys for eksempel den 17. desember i tillegg til den 7. januar, for dem som vil, argumenterer Allan Krill i denne ytringen.
Matteeksamen kan tilbys for eksempel den 17. desember i tillegg til den 7. januar, for dem som vil, argumenterer Allan Krill i denne ytringen.
Publisert

Eksamen i januar er svært upopulær for studentene det gjelder, eksempelvis 30 studenter i Teknisk Geofag, som jeg er en lærer for. De har fire eksamener: 1. desember, 6. desember, 11. desember, og så har de matteeksamen (TMA4100) den 7. januar. Jeg hørte om dette nylig fra en student som er 'fly forbannet.' Eksamen i januar vil gå ut over en velfortjent juleferie for ham og ca. 1700 andre studenter.

Jeg skriver dette fordi jeg mener det fortsatt kan fikses slik at han og andre skuffede studenter får matteeksamen sin i desember. Matteeksamen kan tilbys for eksempel den 17. desember i tillegg til den 7. januar, for de som vil.

Mange mener at alle studenter må ta den samme eksamenen på samme dagen, fordi to sett med eksamensoppgaver vil ikke ha samme vanskelighetsgrad. Men forskjellene mellom eksamener fra år til år, eller mellom normal eksamen og utsatt eksamen i august, er ubetydelig.

Eksamensresultater er ikke som i et skirenn, der løpet må være identisk for alle deltakerne. Det ligner mer som et kunstløp, der det enkeltes resultat vurderes nokså uavhengig av de andre deltagernes resultater. Det er derfor, ved en eventuell klage, at en eksamensbesvarelse kan vurderes av to nye sensorer, som ikke er kjent med de andre studenters besvarelser.

Hvis en ekstra eksamensdag tilbys for disse 30 Tekgeostudenter, kan mange hundre andre studenter også ta eksamen den dagen, hvis de vil. Det er mye ledig plass i Trondheim den 17. desember. Auditorium R1 har 478 plasser, A1: 385 plasser, A001: 350 plasser, D10: 350 plasser, A2-290 plasser, S2: 250 plasser, S3: 250 plasser, S7: 222 plasser, D1: 211 plasser, VE1: 210 plasser, R5: 165 plasser, A123: 154 plasser, R8: 150 plasser, KJL2:137 plasser. Disse og andre auditorier og rom er ledige, ikke bare denne dagen, men de fleste dager i desember.

Det er ikke vanskelig for en lærer å lage flere eksamenssett. I høst ga jeg en midtsemesterprøve (ikke karaktertellende) til 105 studenter som satte i samme auditorium. Jeg brukte 6 ulike sett med spørsmål, slik at ingen hadde de samme spørsmålene som naboene sine. Det fungerte utmerket. De som var syke eller som ikke bestod fikk en ny prøve noe senere. Dette ga ikke betydelig mer arbeid for meg. Jeg har gitt semesterprøver i dette emnet i over 30 år, så jeg har mange spørsmål klar til bruk. Slik er også tilfellet med Matematikk 1 (TMA4100).

Her er hvordan dette kan organiseres nå på kort varsel. Eksamenskontoret ved Studieadministrasjonen kan velge ut noen dager i desember når matteeksamen kan tilbys. ‘Gratisbilletter' til de ulike dagene legges ut på Hoopla, og studenter ‘kjøper’ en gratisbillett som passer best. Det er ingen antallsbegrensning de ulike dagene, fordi eksamensplasser er det nok av. Når billettsalg avsluttes og det blir kjent hvor mange studenter ønsker de ulike dagene, ordnes et passende antall rom og vakter for de aktuelle dagene. De som ønsker fortsatt den 7. januar, kan selvfølgelig velge denne dagen.

Under koronapandemien har Studieadministrasjonen prioritert forutsigbarhet. For denne matteeksamen har forutsigbarhet gitt en dårlig løsning til nesten alle. Nå er tiden inne å prioritere fleksibilitet.