lokalvalg 2023

Dette vil partiene gjøre med Trondheims høye busspriser

I første del av en serie om hva lokalpolitikerne i Trondheim vil med universitetsbyen tar de for seg den offentlige transporten.

11. september gjennomføres kommunestyre- og fylkestingvalget. I Nordre gate kan du hilse på representanter fra de ulike partiene hver dag (utenom på søndager) frem mot valgdagen.
Publisert

Nordre gate bærer preg av at det snart er lokalvalg. Valgbodene er på plass langs begge sidene av gata, og fredag formiddag krydde det av personer som la turen innom valgbodene. 

Når klokka nærmet seg 11 hadde allerede enkelte boder åpnet, mens andre var i gang med å rigge klart til å ta imot spørsmål fra nysgjerrige innbyggere.

I Trondheim preges byen av at den huser brorparten av Norges største universitet. Likevel koster det ikke rent lite å ta seg til campus med offentlig transport.

Dette er første av i alt tre artikler der vi stiller spørsmål til listekandidatene fra de ulike partiene.  

Dette var det første spørsmålet kandidatene fikk:

- Trondheim har de høyeste bussprisene for studenter sammenlignet med de tre andre største byene i landet. Hva tenker partiet ditt om det?

Tove Eivindsen, gruppeleder for venstre i fylkestinget og fylkestingrepresentant: 

Tove Eivindsen fra Venstre var tidlig i gang med å rigge opp valgboden denne fredag formiddagen. Foruten å være gruppeleder for Venstre er hun kommunikasjonsleder for NTNU Vitenskapsmuseum.

- Bussprisene må ned i Trondheim. Da vil det bli mer attraktivt for folk å ta bussen. Ap har nå kommet med et forslag om å halvere prisen på månedskortet for alle som tar buss, men det er påfallende at forslaget kommer nå rett før valget etter over 20 år med makten i Trondheim.

Sigurd Skogum Riise, leder i Rødt Trondheim

Leder i Rødt Trondheim, Sigurd Skogum Riise, ønsker et billigere busstilbud i Trondheim.

- Vi går til valg med ønsket om å halvere prisene på buss i Trondheim. Vi synes de har fått det bra til i Stavanger, der de har innført gratis buss til alle, og vi tror at flere vil ta buss om busstilbudet er gratis. Samtidig har vi en forståelse at enkelte er avhengige av bilen, og da ønsker vi ikke at bilister skal straffes med å måtte betale bompenger, så den avgiften ønsker vi å fjerne.

Sigurd Ingvaldsen, listekandidat for Trondheim Arbeiderparti i bystyret

Sigurd Ingvaldsen synes det er fint å få studentene tilbake til byen etter sommerferien. - Byens studenter skaper liv og røre i byen, det liker jeg, sier han.

- Vi ønsker å halvere prisen på månedskortet for alle gruppene. Studenter betaler i dag 555 kroner i måneden, og vi ønsker dette redusert til 270 korner. Å få flere til å ta buss er et viktig miljøtiltak, og vi tror at flere velger å ta buss dersom det blir billigere.

Torry Unsgaard, listekandidat for KrF til bystyret i Trondheim

Torry Unsgaard, listekandidat for KrF synes at bussen kan bli billigere enn den er i dag, men helt gratis bør den ikke bli.

- Vi ønsker å få ned prisene på kollektivtrafikk, for vi tror flere velger å ta buss hvis prisene blir redusert. Vi mener likevel at det bør koste litt å ta kollektiv, slik at flere i fremtiden oppnår helsegevinstene av å sykle eller gå.

Gerd Wold og Marie Husby Valland, bystyrekanditater for Høyre i bystyret

Marie Husby Valland, til venstre, og Gerd Wold sto i valgboden til Høyre.

- Høyre ønsker å kutte prisen på engangsbilletten på bussen. Når det er sagt så er ikke busspriser stedet der skoen trykker mest. Det er mange andre saker vi ønsker å prioritere fremfor reduksjon i bussprisene. Vi mener også at bilen er kommet for å bli, og man er avhengig av parkeringsplasser i Midtbyen for at handelen og næringslivet skal kunne utvikle seg. Se bare hvor tomt det har blitt i Midtbyen. Barnefamilier velger heller å dra til kjøpesentrene i kommunen for å handle der de kan ha med bil, sier Gerd Wold.

Ivar Henry Larsen, listekandidat for MDG i bystyret

Ivar Henry Larsen ønsker at flere skal benytte seg av kollektivtilbudet i byen fremover.

- Vi ønsker et billigere kollektivtilbud, og at tilgjengeligheten blir bedre for folk gjennom hyppigere avganger og gode korrespondanser. Vi tror at flere velger å ta buss hvis prisene reduseres og tilgjengeligheten blir bedre.

Ottar Michelsen, leder i Trondheim SV

Ottar Michelsen og SV mener at yngste innbyggerne i byen bør få gratis buss.

- Vi ønsker å innføre gratis månedskort for personer opp til 25 år. Vi ønsker å prioritere gratis kollektivtilbud til barn, unge og studenter. Vi mener at bussprisene etterhvert må ned for alle grupper, men i første omgang ønsker vi å prioritere de yngste i befolkningen. Vi tror at denne satsningen vil hjelpe unge å utvikle gode kollektivvaner, og det blir enklere for dem å komme seg til fritidsaktiviteter.

Maria Alseth, andrekandidat for FrP til bystyret i Trondheim

Maria Alseth, andrekandidat for FrP til bystyret i Trondheim

- FrP ønsker å senke prisen for enkeltbilletter og månedskort for studenter og lærlinger ned til samme pris som barn og honnører har i dag. 

 Senterpartiet var ikke til stede da Universitetsavisa besøkte Nordre gate. Vi har i ettertid forsøkt å få svar fra partiet, men de har ikke besvart våre henvendelser.