NTNU ønsker mindre eksamen med tilsyn

Kapasiteten på Eksamenshuset på Sluppen er sprengt, men NTNU vil ikke lete etter måter å utvide kapasiteten på. En av årsakene er at de vil at eksamensformen skal brukes mindre i fremtiden.

En stadig større andel av NTNUs eksamener foregår digitalt, og det gir kapasitetsproblemer ved Eksamenshuset på Sluppen.
Publisert Sist oppdatert

Pandemien virker som en stadig fjernere historisk begivenhet, og litt etter litt dukker nye problemstillinger opp for landets universiteter og høyskoler.

For NTNUs del er antall eksamener under tilsyn tilbake til førpandemisk nivå fra høsten 2022, men en økt andel eksamener gjennomført digitalt i stedet for med penn og gjennomslagspapir fører til kapasitetstrøbbel ved Eksamenshuset på Sluppen.

Utvider eksamensperioden

- Vi kjører doble skift for å ha nok kapasitet til å gjennomføre alle digitale eksamener. Tidligere har vi stort sett gjort dette bare mandag til torsdag, men til høsten må vi kjøre doble skift også på fredag og lørdag, sier Marit Reitan, prorektor for utdanning ved NTNU.

I tillegg vedtok rektor før helgen å utvide eksamensperioden denne høsten med to dager for å få kabalen til å gå opp.

- Kapasiteten på Sluppen er god, men vi har økt bruken av digital eksamen under pandemien, og det har gitt behov for en liten justering av eksamensperioden for høsten.

Vil bort fra skoleeksamen

Men selv med sprengt kapasitet er ikke NTNU på utkikk etter nye lokaler for digital eksamen under tilsyn. En av årsakene til det er at universitetet på sikt ønsker å gå bort fra vurderingsformen.

- Studentene ønsker mer langsgående vurderinger, slik som prosjektoppgaver, mappevurderinger, rapporter eller semesteroppgaver, og dette er også et mål for NTNU. På sikt ønsker vi flere vurderinger av denne typen og færre tradisjonelle skoleeksamener, og dette er en av grunnen til at vi ikke ønsker å utvide med flere eksamenshus, sier Reitan.

LES OGSÅ: Professor mener hjemmeksamen er en bedre vurderingsform enn skoleeksamen

I tillegg krever digitale eksamener under tilsyn omfattende infrastruktur, samt brukerstøtte fra både IT og eksamenskontoret, noe som heller ikke alltid er like forenelig med eksamenslokaler av mer midlertidig art.

- Vi har heldagsbemanning i hele eksamensperioden, og det vil være uheldig å spre disse tjenestene utover mange lokalsjoner.

Totalt avlegger rundt 90 prosent av NTNUs studenter digital skoleeksamen til høsten.