Åpning av NTNU Nyhavna

Åpnet nytt NTNU-anlegg: - Ikke alltid det funker i praksis

På NTNU Nyhavna kan studenter og ansatte prøve ut autonome fartøy i praksis. - Vi har alle opplevd situasjoner der noe funker i teorien, men så snart det puttes i vannet funker det overhodet ikke, sier student.

NTNUs flaggskip Gunnerus bak den nye brygga som er sentral for NTNUs nye infrastruktur på Nyhavna.
Publisert Sist oppdatert

Mandag var det duket for offisiell åpning av NTNUs nye anlegg på Nyhavna. Med 450 kvadratmeter arealer for kontorer, møterom, elektronikklab, shore control lab og flytebryggeanlegg med kran og verkstedbygg, satser universitetet tungt på forskning og utdanning i havrommet på Nyhavna.

- Det er veldig viktig for NTNU at vi har tilgang til fjorden, sånn at vi får teste autonom teknologi, forteller Ingrid Schjølberg, dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Det var Schjølberg som sto for åpningen.

Dekan Ingrid Schjølberg sier at alle pengene som nå investeres i campus og Norsk havteknologisenter viser at Trondheim er Norges teknologihovedstad.

Nå får man muligheten til å teste autonom teknologi som brukes blant annet i båter, i undervannsroner og i lufta.

- Det er helt avgjørende for at vi skal kunne teste våre algoritmer og metoder. Det gjelder forskerne våre, men også studentene våre. De jobber jo med utviklingsprosjekter de også, så derfor er det viktig at det investeres her, sier Schjølberg.

Får testet i praksis

Det er også Frithjof Bugge enig i. Studenten og prosjektlederen i Njord international ship challenge, som nylig gikk av stabelen, var med og åpnet det nye anlegget.

- Vi har alle erfart når noe fungerer i teori, så putter du det i vannet, og så funker det overhodet ikke som du ønsket. Her kommer dette nye anlegget på Nyhavna inn for vår del.

Frithjof Bugge representerte Njord og studentene som skal ta i bruk anlegget.

Bugge mener dette vil bidra til å plassere Trondheim på sentrum av kartet for maritim autonomi.

- Å kunne komme ned hit i nærheten av Gløshaugen og få fartøyene i vannet lett ved hjelp av kran. Samt å ha støttefartøy og en shore control lab som vi kan bruke til å overvåke og videreutvikle disse systemene. Dette er ekstremt viktig for oss.

En rekke autonome fartøy ble vist fram.

Trondheim vinner

Trondheim kommune er partner med NTNU på prosjektet. Kristian Dahlberg Hauge, direktør for næring, miljø og samferdsel i Trondheim kommune, ønsket å understreke viktigheten.

- Det vi markerer i dag er en av mange milepæler for Nyhavna, og det er en milepæl for teknologihovedstaden Trondheim og for utviklingen av maritim teknologi.

Det støtter dekan Schjølberg. 

- Det er mange som konkurrerer om å bli teknologihovedsteder, men det er Trondheim som vinner, slår hun fast.

Ingrid Schjølberg klippet båndet og åpnet de nye fasilitetene. Kristian Dahlberg Hauge fra Trondheim kommune til høyre i bildet.