Toppmøte om teknologi:

Eksperter gir regjeringen 64 IT-tips

Norge må velge seg noen IT-områder å bli best på, mener en ekspertgruppe, som foreslår kunstig intelligens og tingenes internett som satsingsområder.
Oppdatert. - Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene om de ikke vil gå ut på dato, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Mandag gjester han Trondheim sammen med statsrådkollega Iselin Nybø og statsminister Erna Solberg. Bildet er fra Trøndelagsmøtet i januar. 
    
      (Foto: Tore Oksholen)

Oppdatert. - Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene om de ikke vil gå ut på dato, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Mandag gjester han Trondheim sammen med statsrådkollega Iselin Nybø og statsminister Erna Solberg. Bildet er fra Trøndelagsmøtet i januar.  Foto: Tore Oksholen

Stordata og autonome (selvstyrte) systemer er de to andre områdene Norge bør fordype seg i, ifølge gruppen kalt Digital 21 (for deltakere, se faktaboks). Den anbefaler ellers regjeringen å gjennomføre hele 64 tiltak i et forslag til digital strategi som presenteres mandag.

– Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene, for ikke å gå ut på dato. Denne digitaliseringsstrategien gir oss mange anbefalinger for hvordan regjeringen kan hjelpe næringslivet med nettopp det. Det blir viktig for morgendagens arbeidsplasser og for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Han mottar rapporten under et teknologitoppmøte i Trondheim mandag. Også statsminister Erna Solberg (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) deltar.

Sikkerhet og kompetanse

Utvalget har vært ledet av konserndirektør Morten Dalsmo i forskningsinstituttet Sintef. De anbefaler blant annet regjeringen å sørge for cybersikkerhet og satse på opplæring og utdanning innenfor IKT. Egne forskningssentre må utvikle teknologiske løsninger som kan brukes bredt, mens skreddersøm overlates til enkeltbedrifter og sektorer.

Ekspertene ønsker seg en nasjonal strategi for fangst og deling av data. Digitalt lagret informasjon, som kartdata, journaler, transaksjoner, posisjonsdata, må gjøres tilgjengelig. Dessuten er det viktig å satse på infrastruktur i form av trådløs kommunikasjon, bredbånd, fiber og mobilnett. Infrastrukturen må være under nasjonal kontroll, påpekes det.

– Vanskelig å bruke teknologien

På møtet i Trondheim møter statsministeren og de to statsrådene toppene i norsk næringsliv for å diskutere digitalisering og banebrytende teknologi.

– Norge ligger i verdenstoppen i bruk av ny teknologi. Samtidig melder mange norske små og mellomstore bedrifter at det er krevende å ta dette i bruk, blant annet fordi de mangler rett kompetanse og kapasitet, sier Solberg.

Digital 21

Leder

 • Morten Dalsmo, Sintef-Digital, konserndirektør (Trondheim)

Deltagere:

 • Morten DæhlenUIO, professor i informatikk og dekan (Oslo)
 • Silvija Seres, Polyteknisk forening (Bærum)
 • Arve Ulriksen, Mo Industripark AS, administrerende direktør (Mo i Rana)
 • Geir K. Engdahl, gründer (Bærum)
 • Hilde Aspås, iKuben, daglig leder (Molde)
 • Christoffer Hernæs, Skandiabanken, leder innovasjon og utvikling (Oslo)
 • Toril Nag, Lyse Energi, konserndirektør (Stavanger)
 • Heidi Austlid, IKT-Norge, administrerende direktør (Oslo)
 • Lise Lyngsnes Randeberg, Tekna (Trondheim)
 • Rune Foshaug, NHO, direktør avdeling for forskning, innovasjon og digitalisering (Oslo)
 • Kjetil Staalesen, spesialrådgiver LO (Oslo)
 • KJetil Thorvik Brun, fagsjef for IKT og digitale næringer i Abelia
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo nå ser på hvordan de skal tilpasse ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.

Foreslår å fjerne musikk, kunst og medievitenskap fra KAM-senteret for å bevare trehusene

Institutt for arkitektur og teknologi åpner for å splitte opp KAM for at de skal få nok plass i Høgskolebakken.