Disse skal ha ansvar for norsk deltakelse i Horisont Europa

Forskningsrådet og Innovasjon Norge er de mest sentrale aktørene som skal følge opp norsk deltakelse i Horisont Europa, som er EUs forsknings- og innovasjonsprogram.

Horisont 2020 er EUs forsknings- og innovasjonsprogram. Dette blir snart avløst av Horisont Europa.
Publisert Sist oppdatert

- Forskningsrådet og Innovasjon Norge skal sammen legge til rette for at vi får utnyttet de mulighetene som ligger i Horisont Europa på en best mulig måte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i ei pressemelding.

Forgjengeren Horisont 2020 kunne rutte med nær 73 milliarder euro, mens det er forventninger om at Horisont Europa vil sitte på en enda større pengesekk.

Regjeringa har ennå ikke bestemt om de skal delta i EUs forskningsprogram Horisont Europa, men gjør nå praktiske forberedelser slik at Norge kan søke om midler.

- Når vi deltar i det europeiske forsknings- og innovasjonssamarbeidet får norske forskere og bedrifter tilgang til verdensledende miljøer, kunnskap og infrastruktur. Forskningsrådet og Innovasjon Norge skal sammen legge til rette for at vi får utnyttet de mulighetene som ligger i Horisont Europa på en best mulig måte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldinga.

Ifølge samme melding vil Forskningsrådet og Innovasjon Norge være hovedaktørene i det nasjonale støtteapparatet for Horisont Europa. De to skal samarbeide om å følge opp de fleste av områdene i Horisont Europa. I tillegg vil Norsk Romsenter, Investinor og Diku få medansvar på utvalgte områder.

Så langt har Norge hentet hjem om lag 9 milliarder kroner gjennom EUs Horisont 2020. Når Horisont 2020 er ferdig, har Norge bidratt med 18 milliarder kroner til programmet.