Rakettkappløp blant studenter
Om få uker skytes raketten Heimdall opp fra øyene Tarva utenfor Trøndelag. Målet er å bli høyest rekkende rakettoppskytning av en avansert rakett fra norsk jord for studenter.
Student Joachim Schmidt som er leder i studentorganisasjonen Propulse NTNU viser fram nesen til raketten Heimdall
Foto: Lars Bugge Aarset/NORDSEC / handout / NTB
Om få uker skytes raketten Heimdall opp fra øyene Tarva utenfor Trøndelag. Målet er å bli høyest rekkende rakettoppskytning av en avansert rakett fra norsk jord for studenter.
Raketten Heimdall er 5,8 meter lang og veier 150 kilo. Motoren har en brenntid på sju sekunder. Hastigheten blir på rundt 1.800 kilometer i timen. Raketten skal 5.500 meter til værs.
– Vi har lenge hatt en drøm om å kunne skyte opp fra norsk jord. Nå ligger alt til rette for at det kan skje, sier Joachim Schmidt, som er leder for NTNU-studentorganisasjonen Propulse, til Nordsec.
Samtidig har også studentene i Universitetet i Stavanger nylig hatt en oppskyting. Det var raketten Phoenix 1 som ble skutt opp på Utsira i slutten av juni. Den nådde 2.600 meter.
Nå er turen klar for studentene i Trondheim og Propulse, en studentorganisasjon ved NTNU som har engasjert seg i å bygge og teste avanserte raketter.
Omkring 40 studenter ventes å ta turen ut til øyene i Tarva og oppskytingen.
Heimdall er til sammen den sjuende raketten fra denne rakett-gjengen, men altså den første som de skyter opp i Norge. Når raketten Heimdall har nådd 5.500 meter opp i lufta, utløses bremsefallskjermen. Da starter nedstigningen, mens rakettens hovedfallskjerm åpnes 500 meter over havoverflaten. Når den når vannet, skal tre flottører blåses opp for å holde raketten flytende.
– Vårt overordnede mål er å lage en rakett som vil nå verdensrommet fra norsk jord. Vi tenker at det vil kunne ta to til tre år å få til dette, men i praksis vil det nok ta litt lengre tid, innrømmer Schmidt til NTB.
Til sammen er det 70 studenter som har jobbet med raketten Heimdall. Oppskytingen er lagt til perioden 28. juli til 3. august.