Ingvild Kjerkol går av

Ingvild Kjerkol har ikke tilliten hun må ha for å kunne fortsette om helseminister, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre. Kjerkol gikk fredag av som statsråd.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på vei ut fra statsministerens kontor etter regjeringskonferanse torsdag ettermiddag.
Publisert Sist oppdatert

- Ingvild Kjerkol fratrer sin stilling som helseminister, det annonserte statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse fredag.

Fakta

Dette er saken

  •  20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.
  • Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.
  • Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.
  • Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen var unntatt offentlighet.
  • Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk.
  • 12. april holdt statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol en pressekonferanse der det ble klart at Kjerkol går av som statsråd.

Støre bekreftet det som hadde blitt lekket til pressen på forhånd: At nemda for studentsaker hadde konkludert med at Kjerkol fusket og at de mente det var med vilje.

Kjerkol bekreftet også at masteroppgaven hennes ble besluttet annullert, i tillegg sa hun at hun ikke har tatt stilling til om hun vil klage inn vedtaket. Hun framholdt likevel at hun mener at det ikke har vært snakk om fusk. 

- Min medstudent og jeg har levert en oppgave etter beste evne. Vi har ikke hatt til hensikt gå plagiere andres oppgaver. Men nemnda har behandlet oss akkurat som andre studenter, sånn som de skal gjøre. Og selv om det er vondt å ikke bli trodd, må vi forholde oss til at nemnda er av en annen oppfatning, sa Kjerkol.

Støre sa også at han tror på henne forklaring.

 - Vanskelig å bli sittende

- I januar kom det fram at det var flere tilfeller av tekstlikhet i masteroppgaven til Ingvild. Hun har sagt at det ikke var tilfeller av fusk. Hun har ønsket å avvente beslutningen fra nemda. Nemda har konkludert med at det var fusk. Derfor har jeg konkludert at det er svært vanskelig at hun blir sittende som helseminister, sa Støre under en pressekonferanse fredag.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

- Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

- Dere har ikke vært snille med min medstudent

Kjerkol gikk også ut mot media under pressekonferansen og sa at hennes medstudent, som har blitt identifisert av enklte medier har blitt behandlet dårlig.

- Min medstudent er et helt vanlig menneske. Jeg valgte å skrive masteroppgave med henne fordi vi går lange turer i fjellet, og jeg visste hun kunne gå langt og bære tungt. Dere har ikke vært snille med henne. Skam dere litt for det, sa en gråtende Kjerkol.

NSO-lederen: Statsråder og studenter må behandles likt

Flere politkere fra andre parti har uttalt at det var riktig beslutning at hun måtte gå. 

Det sier også lederen i i Norsk studentorganisasjon, Oline Sæther.

- Statsråder og studenter må behandles likt. I denne saken er Kjerkol både student og statsråd, og da må hun ta konsekvensene deretter, sier organisasjonsleder Oline Sæther til NTB.

Sæther peker på studentorganisasjonen har sett studenter bli utestengt for langt mindre tekstlikhet enn det som er funnet i Kjerkols oppgave.

Derfor mener hun det er bra at ministeren tar konsekvensene av å ha fusket som student.

- Å bli utestengt fra studiene er som å miste jobben, miste status og vårt økonomiske grunnlag. Mange studenter hadde syntes det var frustrerende dersom den eneste konsekvensen dette hadde fått var at masteren ble annullert.

 

Følg UA på Facebook og Instagram.