Medier: Ingvild Kjerkol felt for fusk - masteroppgaven underkjennes

Nemnda for studentsaker vedtok enstemmig at helseministeren skal fratas sin mastergrad, melder TV2. NRK opplyser at hun likevel ikke blir utestengt.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under spørretimen på Stortinget.
Publisert Sist oppdatert

TV 2 erfarer at Nemnda for studentsaker har enstemmig vedtatt at Ingvild Kjerkol jukset i sin masteroppgave fra 2021 og fratar helseministeren mastergraden i helseledelse.

NRK medler det samme som TV2. De får opplyst at oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat.

Torsdag ettermiddag, etter å ha talt i Stortinget møtte Kjerol pressen. Der sa hun ikke vil kommentere noe før hun har mottatt konklusjonen fra Nord. Det sier hun at hun så langt ikke har gjort.

- Jeg har hele tiden sagt at jeg vil gjøre konklusjonen kjent når den foreligger. Jeg kan ikke kommentere en mulig lekkasje til media. Det håper jeg på forståelse for, sier Kjerkol ifølge TV2.

- Vi har ikke mottatt selve vedtaket

Ingvild Kjerkols advokat, Marianne Klausen, uttalte seg tiligere på dagen til samme medie. Hun opplyste også at de ikke har fått vedtaket fra nemda.

Marianne Klausen er advokat for Kjerkol, hun sier de ikke kan kommentere saken enda.

- Vi har ikke mottatt selve vedtaket. Dermed har jeg heller ikke fått begrunnelsen for en beslutning. Jeg har bedt klagenemnda ved Nord universitet oversende vedtaket så fort som mulig. Jeg kan derfor ikke kommentere saken før mine klienter og jeg har fått satt oss grundig inn i vedtaket, sier Klausen.

Mediet skal også ha fått opplyst at Kjerkol og Klausen ble muntlig orientert om vedtaket onsdag ettermiddag.

NSO-leder: - Har sett studenter bli utestengt for mindre

-  Skal du sitte som statsråd så krever det tillit i befolkningen. Norske studenter finner ikke Kjerkols håndtering av saken særlig tillitvekkende, sier Oline Sæther leder for Norsk studentorganisasjon (NSO) til NRK.

Studentleder Oline Sæther sammen med statsminister Jonas Gahr Støre sist helg. Nå kommer hun med kraftig skyts mot hans helseminister.

Rikskringkasteren skriver også at Kjerkol ikke blir utestengt fra Nord universitet. Årsaken er at det allerede har gått noe tid siden oppgaven ble levert. Det reagerer Sæther på.

- Vi har sett studenter bli utstengt og fått sin oppgave annulert for langt mindre enn de tekstlikhetene som allerede var påvist i Kjerkols oppgave. Så vi hadde definitivt forventet konsekvenser, sier hun.

I hardt vær siden januar

Helseminister Kjerkol skal være orientert om vedtaket. Hun har vært i hardt vær i flere måneder etter det ble oppdaget omfattende tekstlikhet i masteroppgaven hun leverte med en annen student ved Nord universitetet i 2021. 

Saken ble først kjent 20. januar i år. VGs kartlegging har vist 125 tekstlikheter. Avisas oversikt viser at det utgjør 12,2 prosent av oppgaven. TV 2 har meldt at plagiatkontrollen til Nord universitet i 2021 viste en tekstlikhet på 19 prosent.

Følg UA på Facebook og Instagram.