Nytt bookingsystem har fjernet ventelistene: - Vår erfaring er at det ordner seg for alle med bolig

Leder for boligutleie i Sit Bolig, Tina Landfastøien, håper de i fremtiden vil ta mer plass på boligmarkedet med studentboliger.

Den siste tiden har det blitt gjort en del arbeid på studentboligene på Moholt.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere har UA skrevet om kritisk mangel på studentboliger rundt om i landet. Så langt får kun 15 prosent av alle studenter studentbolig - resten må finne seg bolig på det private leiemarkedet.

Studentskipnaden i Trondheim har nå lansert et nytt bookingsystem som gjør at studenter kan gå inn og velge hvilke boliger de vil leie. Derfor er det heller ingen ventelister på boligene.

- Her er det førstemann til mølla ja, egentlig omtrent slik som det har vært tidligere også, da søkerlistene har gått etter søkerdato. Men forskjellen er at i stedet for at vi velger bolig for deg, og sender deg et tilbud, går du inn selv å velger blant det som er ledig, forteller leder for boligutleie i Sit Bolig, Tina Landfastøien i en epost.

Ifølge Landfastøien blir noen av boligene holdt av for førstegangsstudenter og internasjonale studenter i henhold til SiTs tildelingsreglement, slik at disse får prioritet.

Ikke den samme boligmangelen i dag

Siden Sit nå har gått bort fra ordningen med søkeliste, har de heller ingen tall på hvor mange som ikke får studentboligen de søker på. Likevel er nok ikke ventelistene som det rapporteres om landet over så dramatiske som de ser ut til.

- Erfaringen fra tidligere år er at vi har veldig mange på søkerlisten gjennom sommeren, men at dette ikke er reelle søkere. Med dette mener jeg at de har funnet seg privat bolig i mellomtiden, og står fortsatt på søkerliste hos oss. Og når de da får tilbud hos oss, takker de nei. Så vår erfaring er at det ordner seg for alle med bolig, det er ikke den samme boligmangelen nå slik som for en del år tilbake, forteller Landfastøien.

Totalt har Sit Bolig i overkant av 6000 boliger fordelt på Gjøvik, Ålesund og Trondheim, rundt 5200 av dem bare i Trondheim. Omtrent 500 av boligene er i Gjøvik og de resterende 400 befinner seg i Ålesund.

Planlegger studentby på Nardo

- Allerede nå fra august står Sundebygget i Ålesund klart for hybler til 84 personer, i tillegg finnes det treningssenter, kaffebar, studentbar og masse rom for studentfrivilligheten i dette bygget, så det gleder vi oss masse til, og tror dette vil bli et veldig fint sted for studentene i Ålesund, forteller Landfastøien om framtidige boligprosjekter.

I tillegg til prosjektet i Ålesund har de planer om flere studentboliger på Nardo og jobber med å få på plass studentboligene i Røverdalen i Gjøvik.

- Vi holder også på å planlegge en stor studentby på Nardo i Trondheim i tillegg til i tilknytning til campussamlingen på Gløshaugen. I Gjøvik fortsetter arbeidet med å få realisert studentboliger i Røverdalen og på campus Kallerud.

Avhengig av det private markedet

Ifølge Landfastøien har Sit Bolig som mål å ha en dekningsgrad på 20 prosent. Hun forklarer at de håper på at de kan ta større plass på markedet fremover.

- Vi vil alltid være avhengig av det private markedet for å huse alle studentene. Og det finnes mange fine og gode alternativ hos private aktører. Men vi mener at det er viktig at Studentsamskipnadene får en større andel av boligene i markedet, slik at vi kan være prisregulerende, og være med å påvirke markedet som en seriøs aktør.