Studentene «begravde» sin første satellitt, med neste håper de å bli først i Europa
Ved NTNU finner man Norges største tekniske studentorganisasjon. Nylig mistet de sin første satellitt, men de har planer om to til.
29. August 2022 kl 19:54:18 mottok Orbit NTNU de første signalene fra SelfieSat. Da var satellitten i bane 540 kilometer over jordens overflate.Foto: Orbit
Siden den gang har den rukket å både skytes opp og brenne opp. Da UA snakket med studentene hadde de planer om at den skulle skytes opp i 2020. Det ble ikke før 2022. Å skyte opp satellitter er kompliserte greier.
13. september i år kunne studentforeningen Orbit melde via nettsida Midsec at Norges første studentsatellitt, SelfieSat, har gått sin siste bane rundt jorden.
Sang begravelsessanger for satellitten
Den 6. september var levetiden ute. Da mottok Orbit NTNU de siste signalene fra satellitten før den brant opp i atmosfæren.
- Vi skal ha en seremoni neste helg hvor vi snakker litt om historien til SelfieSat og hva prosjektet har gjort for oss videre. Vi har også hatt en lunch hvor vi sang typiske begravelsessanger sammen, sier markedsføringssjef i Orbit, Victoria Seline Bakken til Universitetsavisa.
Hun understreker at det til tross først og fremst var veldig god stemning.
- Miljøet i Orbit er veldig bra. Vi har en kultur for både læring og inkludering. Det skal være lov å gjøre feil for å bli enda bedre, slår Bakken fast.
Satellitter og mye annet
Orbit omtaler seg som Norges største tekniske studentorganisasjon. Over 100 studenter fra 23 forskjellige studieretninger utvikler, konstruerer og opererer satellitter i lav jordbane.
Men selv om de skyter opp en satellitt i ny og ne, har studentorganisasjonen et variert miljø.
- I tillegg har vi både løpekonkurranser, perlekvelder, hengekøyeturer, fester og mye mer. Det er absolutt å anbefale. I tillegg, siden vi er store nok som en liten organisasjon nå, har vi opprettet eget HR-team som bidrar til både ledelsesutvikling, trivselsundersøkelser og å ta vare på blansen mellom verv og studier, sier Bakken.
Vil bli først i Europa
Målet med SelfieSat var å ta verdens første selfie fra verdensrommet. Selv om de nå har mistet sin første satellitt, har studentene i Orbit ingen planer om å gi seg med det første. De jobber allerede på de to neste satellittene sine, FramSat og BioSat.
- FramSat er vårt første industrisamarbeid, hvor den skal måle vinkelen på solen med en sensor. Vi håper FramSat kan være med på å markere Norge som nasjon innen romfart og være den første satellitten fra Europeisk jord, sier Bakken i Orbit.
Bakken forklarer at det kun er skutt opp raketter som når høyt, men ikke når verdensrommet fra Europeisk sokkel. Derfor er det en internasjonal konkurranse siden det historisk aldri har skjedd.
FramSat skal være ombord selskapet Isar sin rakett som håper på å nå verdensrommet før de andre.
- Vi velger prosjektene som er mest interessante for oss selv
Samtidig er det den andre satellitten til gruppa, BioSat, den de fleste jobber med i dag.
- Den skal gro en plante ute i verdensrommet, forklarer Bakken.
Siden de er en frivillig studentorganisasjon har Orbit ingen kommersielle prosjekter. Prosjektene blir derimot valgt ut ifra det de selv syntes er interessant å lære om.
- Vi håper at disse prosjektene lærer oss mest mulig til å bli fremtidens romtalent, slår hun fast.