Denne skulpturen skal pryde Helgasetr

En mann i rullestol bak glassvegg skal pryde det nye bygget, men det er ikke en kommentar til den pågående saken om universell utforming, sier kuratoren.

Skulpturen «Alt vel» signert den dansk/norske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset skal pryde inngangspartiet til Helgasetr.
Publisert Sist oppdatert

«Elmgreen & Dragset er utnevnt som æredoktorer ved NTNU i 2015. Oppdraget ved Helgasetr vil kunne styrke forbindelsen de har til universitetet.» skriver kurator Marit K. Flåtter i Kunst i offentlige rom (KORO) i den endelige kunstplanen for Helgasetr.

Nøkkelordene for det kuratoriske grepet i utsmykkingen av nybygget er ifølge Koro omsorg og menneskeverd, og utkastet til kunstverk fra kunstnerduoen viser en hvitmalt mann i bar overkropp, bukse og tøfler som sitter i en rullestol.

I en pressemelding fra Koro står det at skulpturen gjennom «å presentere et tilsynelatende privat øyeblikk i den mannlige figurens liv, stille og i sin egen verden, understrekes det allmennyttige tilsnittet på omgivelsene, og sammenstillingen som helhet oppmuntrer til refleksjon over omsorg, ansvar og livets gang.»

Ikke en kommentar til sakene om universell utforming

Skulpturen skal stå plassert på en terrasse i andre etasje bak glassvegger, og være synlig fra to etasjer og forskjellige alkover i bygningen.

«Vi har utnyttet denne situasjonen, hvor man ser verket gjennom vinduer, men ikke kan nå helt frem til det, til å utvikle en installasjon som handler mer om det nære og meditative enn om det monumentale og dekorative. Installasjonen viser en enslig figur som en del av vårt felleskapsrom, som påminnelse om viktigheten av medfølelse i storsamfunnet» skriver kunsterne i pressemeldingen.

Men til tross for at NTNU har høstet kritikk for manglende universell utforming ved det nye bygget, blant annet på grunn av lav heiskapasitet og bruk av glassvegger, og at det nå ligger en anmeldelse av universitetet og Statsbygg på Diskrimineringsnemndas bord av samme grunn, avviser kuratoren at skulpturen er en kommentar på den aktuelle saken.

- Man skal være forsiktig med å redusere verket til en enkeltsak, men når det er sagt er skulpturen et åpent og diskursivt verk som setter omsorg og menneskeverd på agendaen, sier Flåtter til Universitetsavisa.

- Det utelukker derfor ikke det å tolke verket i sammenheng med de sakene du nevner.

LES OGSÅ: NTNU inviterte til forsoningsmøte om universell utforming

Kunstnerduoen Ingar Dragset (i midten) og Michael Elmgreen (t.h.) ble i 2015 utnevnt til æresdoktorer ved NTNU.

- Identitetsmarkør

Den dansk-norske kunsterduoen har ifølge brevet hatt utallige utstillinger internasjonalt, og og også laget kunstverk. som står utstilt på Trafalgar Square i London og ved Rockefeller Center i New York City.

«En kvalitet ved arbeidet til Elmgreen & Dragset, er at det på samme tid kan være samfunnskritisk, som humoristisk og omsorgsfullt. Det som er karakteristisk er en vektlegging av menneskeverdet; Kunsten løfter og fremhever det vanlige mennesket i hverdagssituasjoner, fremfor heroiske skikkelser fra historiebøkene.» skriver kuratoren i kunstplanen.

Flåtter skriver videre at duoen har kunstfaglig tyngde, noe som vil kunne «bygge opp under ambisjonene for Helgasetr som startpunktet for campusutviklingen og som en identitetsmarkør ved inngangsporten til helsetjenestene på Øya.»

Duoen har fra før av en skulptur utstilt på Fosenkaia i Trondheim. I denne videoen fra Trondheim kommune kan du se avdukelsen av denne skulpturen.

Budsjettrammen for den kunstneriske utsmykkingen er på 3,9 millioner kroner.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.