Dan Poraz ved Israels ambassade:

”Latterlig å påstå at vi hindrer studenter i å dra til Palestina”

- Vi er en suveren stat.  Vi bestemmer selv hvem som får krysse våre grenser.  Når folk lyver, eller ikke retter seg etter våre regler, står vi fritt til å avvise dem.
Dan Poraz. Førstesekretæren ved Israels ambassade i Oslo sier at han ikke har alle detaljene fra anholdelsen av student Sigrid S. Haugan. - Men så langt jeg har forstått ble hun tatt i å lyve. Og er det noe man ikke bør gjøre når man står i sikkerhetskontrollen på en flyplass, uansett i hvilket land det er, så er det å lyve, sier Poraz til UA. Bildet er tatt under stemmegiving ved det israelske valget.  
        
            (Foto: Israels ambassade.)

Dan Poraz. Førstesekretæren ved Israels ambassade i Oslo sier at han ikke har alle detaljene fra anholdelsen av student Sigrid S. Haugan. - Men så langt jeg har forstått ble hun tatt i å lyve. Og er det noe man ikke bør gjøre når man står i sikkerhetskontrollen på en flyplass, uansett i hvilket land det er, så er det å lyve, sier Poraz til UA. Bildet er tatt under stemmegiving ved det israelske valget.   Foto: Israels ambassade.

Det sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade til Norge, etter at NTNU-student Sigrid Sivertsen Haugan nylig ble ilagt 10 års innreiseforbud til Israel. I følge Poraz er hovedårsaken til utestengelsen at Haugan løy om at hun var turist mens hun egentlig er student ved NTNUs palestinske samarbeidsuniversitet Birzeit i Ramallah på Vestbredden.

Israels ambassade har reagert på norske mediers omtale av saken, uten at ambassaden har kommet til orde. Poraz har ennå ikke fått full informasjon om hva som egentlig hendte under det fem timer lange avhøret og oppholdet på deportasjonssenteret der Sivertsen Haugan ble holdt i nesten ett døgn fra 30. august.

- Millioner av mennesker ankommer Israel hvert år. Mange av dem reiser videre til palestinske områder, og blant disse igjen er det mange som reiser dit for å studere. Vi er en suveren stat, og når det kommer noen som ikke følger reglene er vi i vår fulle rett til å avvise dem, sier Poraz.

Haugan ble tatt i å lyve

- Jeg har ikke alle detaljene fra anholdelsen, men så langt jeg har forstått ble hun tatt i å lyve. Og er det noe man ikke bør gjøre når man står i sikkerhetskontrollen på en flyplass, uansett i hvilket land det er, så er det å lyve, sier Poraz.

- Men er det legitimt for israelsk grensepoliti å lyve? Haugan forteller at grensepolitiet i avhøret av henne hevdet at de hadde bilder av at hun hadde vært med på en demonstrasjon på Vestbredden der det ble kastet stein. Hun sier hun aldri vært med på noe sånt?

- Ja, jeg har lest om dette, men jeg vet ikke hva som hendte i avhøret. Vi har kontaktet grensepolitiet, men har ikke alle detaljene ennå. Jeg forsikrer at vi tar dette alvorlig, og vil at dette skal være så transparent som mulig. Vi får flere detaljer etter hvert, men det som er oppgitt så langt er altså at hun løy. Dermed ble hun utvist.

- Studenten har fortalt  at hun ble ropt til, truet og forsøkt lurt og tvunget til å gi informasjon om seg selv og andre Birzeit-studenter. Mye tyder på at også eposten hennes er lest av politiet. Hun ble holdt innesperret over natten, fratatt telefon, pass og papirer. Hvor går grensen for hva israelsk grensepoliti kan tillate seg?

Velkommen til å klage på israelsk grensepoliti

- Jeg kjenner ikke til disse beskyldningene. Men hun er velkommen til å sende inn en klage mot politi- og grensekontrollen, over måten hun ble behandlet på.

- Det er mange historier om folk som blir avvist på denne måten, hvor mange klager kommer det i året?

- Det vet jeg ikke. Det er mange historier og mye desinformasjon om Israel, ikke minst på grunn av BDS-kampanjen (Boycott, Divestment, Sanctions, red, anm) som har som mål å demonisere landet og delegitimere Israels rett til å eksistere. Noen krysser grensen mellom legitim kritikk mot et lands sittende regjering – og landets rett til å eksistere.

- Dette første er ok, men BDS setter et stort spørsmålstegn ved Israels rett til å eksistere som en jødisk, demokratisk stat. Når vi møter den slags aktivisme, når folk kommer til grensene våre og sier de er mot vår rett til å eksistere, må vi møte dette strengt.

Latterlige påstander fra mediene

- NTNU-studenten har fått 10 års utestengelse. Fortell hvorfor det er en passende straff for ikke å innrømme tilknytning til Birzeit.

- Jeg kjenner som sagt ikke detaljene, og heller ikke retningslinjene grensekontrollen har fulgt i dette tilfellet. Jeg antar de har sine grunner. Hun løy om besøket sitt. Det åpner for mange spørsmål, sier Poraz, og legger til:

- Det er latterlig, slik mediene påstår, at grensepolitiet ikke godtar internasjonale studenter på palestinsk side. Det er så mange som kommer til Israel, også studenter. Problemet oppstår dersom de som kommer ikke anerkjenner landets rett til å eksistere.

- Nå kjenner dere intensjonen til studenten. Hun studerer arabisk ved et samarbeidsuniversitet til NTNU, Norges største universitet som Israel for øvrig ønsker samarbeidsforskning med på olje og gass. Vil hun nå få reise inn?

- Faktum nå er at hun er utestengt for 10 år. Jeg vil tro det kan være en måte å anke dette på. Men jeg vil understreke at dette ikke har noe å gjøre med det faktum at NTNU ønsker å samarbeide med israelsk forskning. Det er to forskjellige saker.

- Flere burde se med egne øyne

- Dere sier at Israel ikke har noen problemer med personer som med gode intensjoner ønsker å besøke Vestbredden. Hva er gode intensjoner i denne sammenhengen?

- Flere mennesker burde besøke både Israel og palestinske områder. Vi vil oppfordre flere nordmenn til å komme, og se med egne øyne hvordan det er der. Virkeligheten er ikke alltid den samme som mediene rapporterer om. Du kan reise og gjøre hva du vil. Å studere ved Birzeit er også helt i orden. Det vi har problemer med, er folk som ikke har gode hensikter og folk som ikke snakker sant.

- Det er også ok å støtte palestinerne. Det er fint. Jeg er også pro-palestinsk. Problemet er de som er anti Israel. Det er noe annet.

Hevder tilreisende får råd om å lyve

- Mange vil vel si at fra et israelsk synspunkt er det å være pro-palestinsk nøyaktig det samme som å være anti Israel?

- Nei. Det er den enkle måten å se det på. Også i Norge har dere denne polariserte diskusjonen. Mange israelere er for en palestinsk stat, men ikke en stat som forutsetter at Israel forsvinner.

- I en e-post fra Israels ambassades kommunikasjonsrådgiver heter det at det ikke er uvanlig at palestinske organisasjoner "råder" blant annet studenter og aktivister til å lyve om reisens formål, vel vitende om hvilke konsekvenser det med stor sannsynlighet vil få. Antyder dere dermed at palestinske organisasjoner “ønsker” utvisninger som medfører oppmerksomhet?

- Det vet jeg ikke. Men jeg vet jo at mange av de pro palestinske organisasjonenen har som mål å demonisere og illegitimere den israelske staten.

null
Relaterte artikler

NTNU-student anholdt og utestengt fra Israel i 10 år

Sigrid Sivertsen Haugan studerer ved NTNUs samarbeidsuniversitet Birzeit i Ramallah på Vestbredden, men da hun vendte tilbake etter sommeren ble hun pågrepet av israelsk grensepoliti og nektet innreise de neste 10 årene.

”Håper å finne forskningsfelt som kommer verden til gode”

Den norske delegasjonen som reiser til Israel søndag teller syv personer: To forskere fra NTNU,  én fra Universitetet i Stavanger, samt fire delegater fra Olje- og energidepartementet inkludert statsråd Tord Lien.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UA mener:

Dekantilsettinger: Utvalget av kandidater er for skrint

Prosessen med å ansette prorektorer er avsluttet. Snart skjer tilsetting av NTNUs dekaner. Sikrer dagens ordning at man får et godt nok utvalg av kandidater? Tja.

Gjesteskribenten:

Jeg valgte å si nei til cellegift

Mitt såkalte valg var jo ikke noe som ble gitt meg. Det oppsto fordi jeg stilte spørsmål.

- Hvorfor er det viktig å diskutere medvirkning?

- Debatten om medvirkning kommer aldri opp ved utenlandske universiteter. Hvorfor er den så viktig i Norge? spurte eksternt styremedlem Maria Strømme.

PST: Kina og Russland spionerer på norsk oljeteknologi

PST mener russiske, kinesiske og andre lands etterretningsorganisasjoner henter informasjon om den Norske oljesektoren.