Dialog mellom Kjerkol og Nord universitet hemmeligholdes

All kontakt mellom helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og Nord universitet holdes unna offentligheten etter plagiatanklagene mot Kjerkol.

Ingvild Kjerkol tok sin mastergrad ved Nord universitets campus Levanger.
Ingvild Kjerkol tok sin mastergrad ved Nord universitets campus Levanger.
Publisert

Nord universitet, som mottok Kjerkols masteroppgave, skal ta stilling til tekstlikhetene etter flere plagiatanklager.

Da Dagens Næringsliv ba om innsyn i all dialog som har vært mellom personer tilknyttet Helse- og omsorgsdepartementet og Nord universitet, svarte Helsedepartementet følgende:

«I den grad statsråden er i kontakt med Nord universitet, er dette i rollen som tidligere student, og ikke som statsråd i departementet. Eventuelle dokumenter knyttet til dette, vil derfor ikke være saksdokument i departementet».

Denne begrunnelsen møter kritikk fra offentlighetsekspert.

- Jeg synes dette er lite tillitvekkende i en sak som nettopp reiser spørsmål om tillit. Kjerkol er statsråd. Selv om hun var student ved Nord universitet, mener jeg det er åpenbart at kontakt hun i dag har med universitetet, har offentlighetens interesse, sier offentlighetsekspert Kristine Foss til avisen.

I sin skriftlige begrunnelse viser Helsedepartementet til offentlighetsloven, som åpner for at dokumenter en medarbeider mottar i en annen egenskap enn som ansatt i organet, ikke regnes som et saksdokument det kan gis innsyn i.

Til tross for at det rettslig sett kan være riktig at Kjerkols dialog med universitetet om private forhold i utgangspunktet faller utenfor innsynsretten, mener Foss at omstendighetene nå er ganske annerledes fordi saken reiser spørsmål om tilliten til Kjerkol som statsråd.

Følg UA på Facebook og Instagram.