NTNU-rådgiveren blir ordfører

Seniorrådgiver ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, Einar Gimse-Syrstad, blir ny ordfører i Melhus. 

Einar Gimse-Syrstad har både tatt master ved og jobbet i mange år ved ISS.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld signerte Ap, Sp, KrF og SV en intensjonsavtale om samarbeid for de neste fire årene i Melhus kommune. Det betyr at administrasjonen i Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU må dele om på arbeidsoppgavene.

Einar Gimse-Syrstad, som er seniorrådgiver ved instituttet skal nemlig ta permisjon for å bli ordfører i Melhus. Formelt skal han velges tirsdag 17. oktober.  Det blir en forandring.

- Majoriteten av livet mitt har jo vært på dette instituttet her, forteller han. 

Han har en mastergrad fra samme institutt. I noen år jobbet han ia administrasjonen ved Høyskolen i Sør-Trøndelag, får han så kom tilbake til ISS for å jobbe i administrasjonen der.

- Jeg har jobbet her siden 2011. De som var foreleserne en gang har jeg hatt som kollegaer en stund nå. Jeg er del av et hyggelig arbeidsmiljø her og det kommer jeg til å savne, forteller han.

Einar Gimse-Syrstad er sikker på at han en dag kommer tilbake til instituttet.

Viktig å ha en trygg stilling i grunn

I dag jobber han med administrasjon for stipendiatene, med forskningsadministrasjon og med eksamener ved instituttet. 

- Fra kollegaer har jeg har fått mye gratulasjoner og så i neste setning sier de det er synd for oss at du slutter. Det er jo hvertfall hyggelig at folk synes det er trist at jeg forsvinner, sier han med et smil.

- Uansett skal jeg holde kontakten med folk her. Så skal jeg jo tilbake hit når jeg er ferdig, legger han til.

Nøyaktig hvor lenge det blir er et åpent spørsmål.

- I utgangspunktet blir det for fire år. Går det bra kan det jo bli enda flere.  Politiker er et usikkert yrke, sammenlignet med å sitte her oppe på Dragvoll i så måte, forteller han.

Nettopp den tryggheten var også viktig for at han i det hele tatt kunne si ja til å bli ordfører.

- Jeg er takknemlig for at jeg jobber i offentlig sektor. De som jobber i privat må som regel si opp, så bli jobbsøker på nytt når de er ferdig med perioden. Måtte jeg sagt opp her hadde jeg nok ikke takket ja til å ta på meg dette vervet, sier han.

Går fra kulissene til fremst på scenen

Selv om han har mange år på baken i Arbeiderpartiet og Melhus-politikken, har ikke Gimse-Syrstad sett på seg selv om en ordfører-type. Hans ambisjoner har egentlig ikke vært å gå i store kjeder og klippe silkebånd.

- Jeg er jo ikke akkurat den som er så veldig glad i den typen oppmerksomhet.  Det blir jo helt nye oppgaver. Jeg må også lære meg å vie folk, for det skal jo en ordfører gjøre. Det er en av de mer hyggelige oppgavene man har.

Tidligere har rollene hans gått mer på holde kommunestyre-samarbeid gående på bakrommet og å forsvare politikken i kommunestyret. Så da Per Olav Skurdal Hopsø ble Aps fylkesordførerkandidat var det Gimse-Syrstad partikollegaene pekte på.

- Konklusjonen var at ja, jeg tar det ansvaret. Jeg stiller opp for partiet sin del. Nå blir det å gå fra bak i kulissene og frem på scenen. Det tror jeg skal gå bra, jeg finner min måte å gjøre det på. Alle ordførere er forskjellige, slår han fast.

Arbeiderpartiet har en jobb å gjøre

Også i Melhus har Arbeiderpartiet gått noe tilbake. Ikke like mye som andre steder, de er stadig største parti. Samtidig var de avhengig av at Senterpartiet valgte å gå i deres retning for å få flertallet. Som Gimse-Syrstad sier: Litt flaks var det.

Nå ser han framover.

- Det har vært vanskelige omstendigheter for regjeringen. Mange sitter nok igjen med en føleselse av at ting var bedre under Solberg, men det kan hende de hadde hatt det samme å stri med. Uavhengig av det er klart at vi har en jobb å gjøre i de neste to årene mot stortingsvalget.