Frykter indisk koronavariant er på vei inn i studentmiljøet

Har flere tilfeller med korona fra grupper som ikke har åpenbar kontakt med hverandre.

Ulike studentmiljø uten åpenbar kontakt har fått påvist smitte.
Ulike studentmiljø uten åpenbar kontakt har fått påvist smitte.
Publisert Sist oppdatert

- Viruset er påvist hos flere studenter på NTNU, men i ulike studentmiljøer som ikke har åpenbar kontakt med hverandre, forteller fagansvarlig overlege for smittesporing i Trondheim kommune, Eli Anne Skaug.

På møtet i formannskapet i går vedtok trondheimspolitikerne å skjerpe smitteverntiltakene i Trondheim. Der kom det også opp at kommunen frykter det nå er spredning blant studenter av den såkalte indiske varianten av koronaviruset, B.1.617.2. Marte Løvik uttrykte da bekymring for at studenter fra Trondheim skulle ta med seg smitte rundt i landet.

- Studentene er på vei bort fra byen. Hvordan kommuniserer vi med studentene som skal være her og de som skal reise? Det er en svært alvorlig situasjon om studentene våre tar med seg smitte rundt i landet, sa hun under møtet på mandag.

Kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden, svarte da at de skal ha et møte med NTNU, Sit og studentorganisasjoner om blant annet dette og at det er et alvorlig spørsmål.

Skjult smitte blant studentene

Smittevernlege Skaug sier ikke alle prøvene er sekvensert enda, slik at man ikke kan være helt sikker på hvilke varianter alle har. Blant studentene antakeligvis er en blanding av den indiske og britiske varianten. Begge er svært smittsomme, men den indiske gjør antakeligvis vaksinen noe mindre effektiv.

- Vi vet ikke hvor dette viruset kommer fra, hvor kilden er. Men utfra de smittede tror vi det kan være skjult smitte blant studenter på NTNU, sier Skaug.

Hun oppfordrer til testing om hvis man har deltatt i fester, sittet i grupper/felleskontorer, og hvis man vet man har vært i kontakt med noen som sitter i karantene.

Hvor stor er faren for at studenter nå reiser hjem og tar med smitte? Burde studenter utsette planlagte reiser hjem?

- All migrasjon gir risiko for smittepredning, for enkelte av de smittede er asymptomatiske. Vi anbefaler at man er ekstra oppmerksom og ha lav terskel for å teste seg hvis symptomer og også være forsiktig etter å ha kommet hjem, ha få sosiale kontakter og også der har ha lav terskel for å teste seg.

Etter helga var det ti smittede ved NTNU i Trondheim og mandag var det fire.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.