Kan bli hjemmekontor for mange også til høsten

Selv om regjeringen håper å åpne universitetene igjen til høstsemesteret starter, kan det fremdeles bli hjemmekontor på mange ved NTNU.

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby er også sentral beredskapsleder for NTNU. Her avbildet under et beredskapsmøte i NTNU-ledelsen i midten av mars.
Organisasjonsdirektør Ida Munkeby er også sentral beredskapsleder for NTNU. Her avbildet under et beredskapsmøte i NTNU-ledelsen i midten av mars.
Publisert Sist oppdatert

Under torsdagens pressekonferanse fortalte Henrik Asheim, fagstatsråd for forskning og høyre utdanning, at regjeringen ser for seg åpne campus igjen når høstens studier starter.

NTNU har tidligere gått ut og sagt at de planlegger for digital undervisning også til høsten, og beskjeden fra statsråden gjør at nye planer nå må legges.

- Vi jobber nå med å planlegge aktiviteten i ukene før sommeren og fra høsten. Det er viktig å huske at smittevernreglene kommer til å gjelde videre - sannsynligvis i lang tid fremover, sier organisasjonsdirektør og sentral beredskapsleder Ida Munkeby.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Avstand skal holdes

Spesielt det punktet med å holde en meters avstand kommer til å få konsekvenser for hvordan NTNU tar i bruk lokalene igjen.

- Det gjelder både hvor mange som kan være i samme rom, hvilke rom som egner seg til forskjellige grupper og så videre. Alt dette må planlegges nøye. Signalene om gjenåpning betyr at vi nærmer oss normalen, men det er ny normal som vil være preget av smittevernhensyn, utdyper Munkeby.

Hun forteller at de har som mål å gjøre unna alt av forberedelser til en eventuell åpning av campus de kommende ukene.

- Det er viktig, ikke minst etter denne våren, at alle som kan tar en lang og god sommerferie.

Kan bli fortsatt hjemmekontor

Men selv om regjeringen nå ønsker at campusene skal åpne til høsten, betyr ikke det nødvendigvis at de ansatte får komme tilbake.

- Myndighetene har sagt at mange innenfor vår sektor bør fortsette å jobbe hjemmefra hvis det er mulig for å hindre smittespredning. Vi ser nå på hva dette betyr, og kommer med et overordnet prioriterings- og policydokument i slutten av neste uke som angir handlingsrom og kriterier til hjelp for å beslutte hvem som skal komme tilbake, avslutter Munkeby.

Gradvis gjenåpning

Det var under torsdagens pressekonferanse om gjenåpningen av landet etter åtte uker med strenge korona-restriksjoner, at regjeringen la frem nevnte mål.

– Vi har tett dialog med Universitets- og høgskolerådet og Fagskolerådet for å sikre at de studentene som trenger det mest får tilgang i denne omgang. Hvis vi fortsetter å følge smittevernreglene, håper jeg vi kan åpne opp for enda flere om noen uker. Og målet vårt er at semesterstart i høst skal kunne gjennomføres med åpne dører til lærestedene. Institusjonene bør planlegge for dette, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding fra departementet.

Universitetsavisa har også forsøkt å komme i kontakt med Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU, for å høre hvordan torsdagens beskjed påvirker studentene som skal studere fra høsten av.

Kjeldstad har fredag ettermiddag ikke svart på våre henvendelser.