Ukrainsk politiker ber Norge slutte å hjelpe russiske studenter

Hittil har flest russere fått tilsagn om krigsstipend, det liker ikke parlamentarikeren Inna Sovsun.

Norge bør ikke tilby hjelp til russiske studenter, mener Inna Sovsun. Bildet er fra en demonstrasjon i Helsinki et par dager etter at Russland invaderte Ukraina.
Publisert Sist oppdatert

Ukrainske, russiske og hviterussiske studenter kan få stipend som skal hjelpe folk som er påvirket av krigen. Hittil har flest russere fått tilsagn.

72 russiske studenter har fått såkalt krigsstipend, skriver Khrono. Det har også 50 ukrainske og tre hviterussiske studenter.

I Ukraina sier en tidligere minister for forskning og høyere utdanning at de er takknemlige for hjelpen som gis. Men samtidig er de skuffet over at ordningen er tilgjengelig for andre nasjonaliteter.

– Vi er ekstremt bekymret av å se at deres hjelp er like tilgjengelig for russiske og belarusiske studenter, som ukrainske, skriver Inna Sovsun, som nå er parlamentariker i Ukraina, i et tre sider langt brev til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Hun påpeker at Russland er ilagt sanksjoner av vestlige land, men mener Norge går imot disse når man samtidig tilbyr hjelp til russiske studenter i Norge.