Sektoren har 11 milliarder på konto

Universitetene og høgskolene har rekordhøye beløp på bok.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av august i år var den såkalte saldobalansen til universitetene og høyskolene nesten 11 milliarder kroner, viser en gjennomgang Forskerforum har gjort av institusjonenes regnskaper.

Beløpet er dels avsetninger til kostnader som forfaller neste år, dels penger til aktiviteter som skal utføres neste år, samt penger til aktiviteter som er utsatt eller ikke spesifisert.

Avsetningene i UH-sektoren har tidligere vært politisk brennbart stoff, sist under «hvileskjær»-budsjettet i 2007/2008. Finansminister Kristin Halvorsen forsvarte den gangen kuttet med at sektoren kunne overføre 7 milliarder kroner og derfor hadde gode tider.

- Ved utgangen av 2013 registrerte vi 1,4 milliarder kroner i avsetninger til ikke-spesifiserte formål, sier avdelingsdirektør Joar Nybo i Universitets- og høyskoleavdelingen i Kunnskapsdepartementet.

Han karakteriserer økningen de siste årene som «litt uheldig», men sier at avsetningene blir forstått som en viktig del av det langsiktige handlingsrommet til institusjonene.

- Av 30 milliarder i bevilgninger synes vi ikke dette er et vanskelig høyt avsetningsnivå, sier Nybo, som årlig tar spørsmålet opp med institusjonene som har spesielt høye eller lave avsetninger.

Fjorårets regnskap viser at avsetningene ved universitetene varierte mellom 5,7 prosent ved Universitetet i Bergen (UiB) og 20 prosent ved Universitetet i Agder (UiA). Snittet er 12 prosent.