Går rett fra avgangsutstilling i Gjøvik til ny jobb

Nylig ble det avholdt avgangsutstilling for studenter ved grafisk design og webutvikling i Gjøvik. Det var både gledelig og vemodig.

Henrik Landgraff Granum har sikret seg jobb som utvikler i Norsk tipping.
Publisert

Sisteårsstudentene ved Institutt for design i Gjøvik hadde for andre år felles avgangsutstilling. Utstillingslokalene på Mustad Næringspark åpnet dørene for publikum fredag 2. juni.

Det skriver NTNU nyheter.

Tidligere har det kun vært studenter fra grafisk design som har markert avslutningen på bachelorgraden med egen utstilling. I fjor fikk imidlertid også studenter fra webutvikling og interaksjonsdesign muligheten til å vise frem arbeidet sitt i denne settingen, skriver NTNU nyheter.

Klimaavtrykk fra internett

Henrik Landgraff Granum er glad for at de også får delta slik det er nå.

Han har sammen med tre andre medstudenter utviklet en løsning som tar sikte på å gjøre noe med klima- og miljøkonsekvensene av vår bruk av internett.

En rekke ulike prosjekter var å se under utstillingen i Gjøvik.

- Jeg tror ikke alle er klar over at hver e-post de sender og hver video de strømmer på YouTube har et karbonavtrykk. Samlet sett er det snakk om et betydelig utslipp. Hvis vi tenker på internett som en nasjon, ville det vært den sjette største forurenseren i verden, forklarer Granum til NTNU nyheter.

De har skrevet to konferanseartikler, den ene har alt blitt akseptert og for den andre jobber de med å finne en konferanse som vil publisere. Artiklene tar for seg webutvikleres kunnskap og bevissthet rundt problemer.

Granum og en av de fire som samarbeidet om bacheloroppgaven har allerede sikret seg jobb som utviklere hos Norsk Tipping.

- Det blir rett fra avgangsutstilling og ut i jobb, sier webutvikleren til NTNU nyheter.

Vemodig for studentene også

Avgangsutstillingen er også vemodig for studentene.

- Du har så mange ressurser tilgjengelig: Underviserne, biblioteket og medstudentene. Det er litt trist at de tre årene allerede er forbi. Jeg tror jeg kunne vært her en evighet og bare bladd i bøker om grafisk design, forteller Leon Bjorøy.

Leon Bjorøy synes det er trist at tre år med studiet i Gjøvik er forbi.

Bjorøy angrer ikke på studievalget.

- Jeg har inntrykk av at designstudiet på NTNU i Gjøvik skiller seg fra andre lignende studier. Du får virkelig banket inn det tekniske – alt fra fargestyring til typografi og hvordan fonter og skrifttyper er bygget opp. Det har gitt meg en dyp forståelse for grunnprinsippene innen grafisk design, sier Bjorøy til NTNU nyheter.

Det ble taler både fra viserektoren i Gjøvik, prodekan for innovasjon og formidling ved Fakultetet for arkitektur og design, Ole Andreas Alsos (avbildet) og instituttlederen for design.