NTNUS LITTERATURPRIS

Dette er vinneren av NTNUs litteraturpris 2022

Verk om tysk okkupasjonsmakt i Norge vant da prisen ble delt ut under Basta sakprosafestivalen lørdag 12. november.

Forfatter og historiker Torgeir Ekerholt Sæveraas (1976) vant NTNUs litteraturpris på lørdag.
Publisert Sist oppdatert
Fakta

NTNUs litteraturpris

  • NTNU deler årlig ut en litteraturpris for å synliggjøre og utvikle litterær virksomhet knyttet til Trøndelagsregionen.
  • Premien er på 20 000 kroner
  • Det må være et norskspråklig verk av en nålevende forfatter med tilknytning til regionen
  • Prisen utdeles vekselvis til skjønn- og faglitteratur. I 2022 er det faglitteratur.

NTNUs litteraturpris for 2022 ble tildelt Torgeir Ekerholt Sæveraas for boka Wehrmacht i Norge: på vakt i krigens skjebnesone.

I sin begrunnelse trekker juryen fram at Sæveraas har skapt en spennende og nyansert bok, ved å følge krigens utvikling gjennom enkeltindividers øyne koblet opp mot de store historiske linjene.

- Det å skrive et verk som så stringent løfter fram nye, historiske fakta, samtidig som det gir en troverdig framstilling av mennesker og situasjoner er en kraftprestasjon. Sæveraas’ verk er lettlest og informativt på et nivå få kan gjøre ham etter, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen viser til at Sæveraas har brukt tidligere ubrukt kildemateriale, som inkluderer brev, dagbøker og rapporter fra det tyske Wehrmacht. Med dette gir Sæveraas et levende bilde av okkupasjonsmaktens hverdag ifølge juryen.

- Man skulle kanskje tro at det ikke var så mye nytt å si om andre verdenskrig, men i Wehrmacht i Norge: på vakt i krigens skjebnesone, gir Torgeir Ekerholt Sæveraas oss det første sammenhengende verket om de tyske soldatenes tilværelse i Norge, skriver juryen.

Dette er sjette gang NTNUs litteraturpris deles ut. Totalt ble over 30 nominerte verk vurdert, hvorav fire var med på kortlisten.

Vinneren av litteraturprisen får 20 000 kroner og et diplom. I fjor gikk litteraturprisen til Erlend Skjetne for diktsamlingen «Skare».

Juryleder Hanna Malene Lindberg, prisvinner Torgeir Ekerholt Sæveraas og prodekan for kunst og nyskaping ved Det humanistiske fakultet Aurora Hoel.