Innføringen av Plan S er utsatt med et år

For å gi forskere og utgivere mer tid til å tilpasse seg endringene med Plan S, er innføringen av kravene utsatt til Forskningsrådets utlysninger fra 2021.
- Jeg har stor tro på at vi skal få til overgangen til å gjøre offentlig finansiert forskning umiddelbart og åpent tilgjengelig, sier administrerende direktør i Forskingsrådet John-Arne Røttingen. 
        
            (Foto: Tore Oksholen)

- Jeg har stor tro på at vi skal få til overgangen til å gjøre offentlig finansiert forskning umiddelbart og åpent tilgjengelig, sier administrerende direktør i Forskingsrådet John-Arne Røttingen.  Foto: Tore Oksholen

cOAlision S har lansert den endelige Plan S med veileder for iverksetting. Kravene til full og umiddelbar åpen publisering er utsatt og vil gjelde fra Forskningsrådets utlysninger i 2021.

– Siden vi lanserte Plan S høsten 2018 har det skjedd mer bevegelse i retning av åpen publisering enn på svært mange år før det. Dette er veldig positivt og nå er det mange prosesser som er i gang. Derfor har jeg stor tro på at vi skal få til overgangen til å gjøre offentlig finansiert forskning umiddelbart og åpent tilgjengelig, sier administrerende direktør i Forskingsrådet John-Arne Røttingen i en uttalelse på Forskningsrådets nettsider.

Plan S er et initiativ fra EU for å gjøre all offentlig forskning åpent tilgjengelig.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Flere endringer

– Vi merker en større endringsvilje hos forlagene nå enn tidligere. Avtalene vi inngikk med Wiley og Elsevier tidligere i vår er eksempler på dette. Det viser at det internasjonale trykket for åpen publisering har påvirket holdningene hos forlagene, sier Nina Karlstrøm i Unit som leder forhandlingene med de store forlagene på vegne av norske institusjoner i samme uttalelse.

Én av endringene er at det nå er tydeligere enn tidligere på at det avgjørende er at prinsippet om umiddelbar tilgjengelighet følges. Koalisjonen støtter mange ulike modeller for å oppnå dette, ifølge Forskningsrådet. Blant annet er åpne arkiver mer eksplisitt beskrevet som en vei til åpen tilgang i tillegg tilåpne tidsskrifter og plattformer.

Det er også blitt tydeligere at forskere eller institusjonene de er tilknyttet skal beholde opphavsrett til publikasjonene, og at rettighetene ikke skal overføres til forlag.

- Enklere for institusjonene

Det er også myket opp i kravet til lisensiering. Det åpnes for å bruke flere typer åpne lisenser når spesielle hensyn tilsier det. Det åpnes for at artikler unntaksvis kan publiseres under CC BY-ND-lisensen, som ikke tillater at  andre gjør noen endringer med artikkelen. Det opprinnelige forslaget tillot bare CC-BY 4.0-lisensen, som tillater at andre kan bearbeide publiserte arbeider, skriver Forskerforum.

Forskerforum skriver også at overgangsordningene utvides med et år, og tillates ut 2024, samt at det vil bli flere overgangsordninger.

– Mye av tilbakemeldingene på Plan S har gått på tempoet, og måten publiseringen skulle foregå på. Dette har vi tatt hensyn til. Nå kommer vi med et tydelig krav, men med flere muligheter for hvordan dette kan innfris. Vi åpner for flere typer overgangsordninger som skal gi muligheter for publisering i samsvar med Plan S. Dette vil gjøre det enklere for institusjonene å inngå avtaler om åpen publisering med utgivere. Slik legger vi til rette for at forskningssektoren kan finne gode måter å implementere Plan S på, sier Røttingen.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.

NTNU etterlyser mindre styring i innspill til ny styringspolitikk

NTNU advarer mot for mange lover og regler i innspillene til ny UH-lov og ny styringspolitikk.