KiT-ansatte i bekymringsmelding:

– Ledelsen følger ikke demokratiske spilleregler

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim hevder ytringsfriheten er svekket ved skolen.
Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT) hevder det har etablert seg en fryktkultur ved institusjonen. 
        
            (Foto: Nils Kristian Eikeland/NTNU)

Ansatte ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT) hevder det har etablert seg en fryktkultur ved institusjonen.  Foto: Nils Kristian Eikeland/NTNU

Tidligere i sommer kunne Adresseavisen melde om stor misnøye blant studentene ved Kunstakademiet i Trondheim (KiT), som rettet sterk kritikk til studietilbudet ved institusjonen, og etterspurte instituttleder Florian Schneiders avgang.

Nå har Adressa fått innsyn i en bekymringsmelding sendt fra KiT-ansatte til NTNU-ledelsen høstsemesteret i fjor. I eposten kommer det fram at de ansatte er «alvorlig bekymret for det faglige og pedagogiske nivået ved KiT». Ingen av de ansatte ønsket å stå fram med navn.

– Kunstakademiet i Trondheim (KiT) er en liten skole med gode muligheter, men vi er bekymret for en lederstil som ikke følger demokratiske spilleregler med hensyn til åpenhet og deltakelse i vesentlige beslutningsprosesser, som utsetter dette for fare, står det innledningsvis i eposten Adresseavisen har fått tilgang til.

Hevder det er dannet en fryktkultur

I bekymringsmeldingen hevder de ansatte at lederstilen ved instituttet skaper en fryktkultur hvor alt styres gjennom instituttleder, og at man kan bli "straffet" om man gir konstruktiv kritikk til ledelsen. Ifølge de ansatte kan konsekvensene være å bli utestengt fra møter, eller manglende svar når de spør om utstyr til undervisningen.

De ansatte mener ytringsfriheten er svekket, og at blant annet studentenes mulighet til å jobbe er lammet. De kommer med alvorlige påstander om forholdene ved KiT.

– Lederstilens angstfremmende virkning har fått alvorlige konsekvenser for mulighetene av å drive undervisning og drive forskning, og har fått helsemessige konsekvenser for medarbeiderne, står det i samme epost.

Uavhengig gransking i august

De ansatte ber administrasjonen sette i gang en ekstern undersøkelse av forholdene ved KiT, og ifølge Adresseavisens intervju med dekan Fredrik Shetelig ved Fakultet for arkitektur og design, vil resultater fra et arbeidsmiljøprosjekt bli framlagt i september/oktober.

– I august setter vi også i gang en uavhengig gransking av utdanningene ved KiT slik at vi får fakta på bordet, sier han til Adresseavisen.

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby svarer på vegne av Anne Borg til Adresseavisen at de er klare over at det har vært utfordringer i arbeidsmiljøet ved Kunstakademiet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.