USA kaster ut utenlandske studenter som har nettundervisning

Utenlandske studenter som til høsten får all sin undervisning på nett, får ikke lov til å bli værende i USA på grunn av koronakrisen.
President Donald Trump insisterer på at skoler og universiteter gjenåpner for vanlig klasseroms- og aulaundervisning så raskt som mulig. 
        
            (Foto: AP)

President Donald Trump insisterer på at skoler og universiteter gjenåpner for vanlig klasseroms- og aulaundervisning så raskt som mulig.  Foto: AP

I en kunngjøring fra USAs immigrasjonsmyndigheter ICE mandag heter det at de studentene som har F-1 eller M-1-visa, får visumet trukket tilbake om all undervisningen fra nå av blir på nett.

De må enten forlate USA eller skrive seg inn på skoler eller andre lærsteder der de kan få vanlig undervisning om de ønsker å bli i landet, heter det.

De nye retningslinjene øker presset på skoler og universiteter om å gjenåpne undervisningen til tross for bekymring for økende koronasmitte blant unge mennesker.

Mange skoler og universiteter, blant dem Harvard, har gått over til utelukkende nettundervising så lenge pandemien varer.

Trump insisterer

President Donald Trump insisterer imidlertid på at skoler og universiteter gjenåpner for vanlig klasseroms- og aulaundervisning så raskt som mulig.

Etter at de nye retningslinjene ble kjent, tvitret han at alle må gjenåpne til høsten og la til at han mener at Demokratene vil holde læresteder stengt av politiske, ikke helsemessige, grunner.

– De tror det skal hjelpe dem ved valget i november. Feil, og det forstår folk, skrev han.

Akutte dilemmaer

De nye reglene skaper akutte dilemmaer for tusener av utenlandske studenter som ble strandet i USA etter at pandemien tvang skoler til å innføre fjernundervisning.

Mange læresteder har varslet at de går tilbake til vanlig undervisning, men andre mener det er for risikabelt.

Harvard vil la studenter bo på universitetet, men undervisningen blir på nett. Det gjelder også University of Southern California, som hadde planlagt å åpne før det nye utbruddet.

Ingen unntak

Spesielt bekymringsfullt er det at de nye reglene sier at det ikke blir unntak selv om et utbrudd tvinger læresteder til å flytte undervisning til nett. Det er også uklart hva som skjer om studenter som må reise, ikke slipper inn i sine egne land.

– ICE skaper helt klart et insentiv for læresteder til å gjenåpne, uansett om pandemisituasjonen tillater det eller ikke, sier Terry Hartle, som er visepresident i American Council on Education.

Colleger over hele USA ventet allerede en nedgang i antall utenlandske studenter i år, men å miste dem alle sammen vil være en katastrofe for mange læresteder som er avhengig av skolepenger fra utenlandske studenter. I fjor var det 1.1 millioner utenlandske studenter på universiteter i USA.

Fordømt

De nye reglene ble raskt fordømt av Trumps kritikere, blant dem Bernie Sanders, som sa at det ikke er noen grenser for Trumps ondskap.

– Utenlandske studenter trues med å måtte velge mellom å risikere sitt liv eller å bli deportert. Vi må stå opp mot Trumps fordommer, og vi må sørge for at alle studenter er trygge, sa han.

Tiltaket er det siste i en lang rekke tiltak Trump innfører for å bremse alle typer lovlig innvandring. I forrige måned stanset han USAs Green Card-system for utenlandske arbeidssøkere og innførte begrensninger på de fleste korttidstillatelser, inkludert for teknologibedrifter, multinasjonale bedrifter og sesongarbeidere.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.