Slutt på valgte instituttledere

NTNUs styre har talt: Det blir slutt på valg av instituttledere. Heretter er det tilsatte instituttstyrere som gjelder. Et forslag fra Bjarne Foss (t.h.) om valgfri ordning er blitt nedstemt.

Det betyr at etter hvert som sittende ledere på instituttnivå skal skiftes ut, skal det skje ved tilsetting.

Saken ”Styring og ledelse ved fakultet og institutt” ble fremmet for NTNUs styre for andre gang under møtet denne uka. Rektor Torbjørn Digernes innstilte på tilsettelse av instituttleder og dekan, samt at fakultetene skal ha fakultetsstyre.

To i mot, resten for

Foreslått ordning på fakultetsnivå gikk gjennom uten diskusjon. Når det gjaldt tilsettelse eller valg av instituttleder, var det også allmenn enighet rundt bordet om at ansatt leder i hovedsak er det beste: Noen, som Helge Holden, hadde tvilt seg fram til resultatet, mens andre, som Karin Røding, overhode ikke kjente på noen tvil om dette spørsmålet. Men burde man også åpne for at institutter som var av en annen mening, kunne få adgang til å videreføre en alternativ ordning med valg av leder?

Det syntes Bjarne Foss og Ådne Cappelen var en god ide, og fremmet forslaget.

- Det er viktig at instituttene selv får anledning til å velge alternativ ledelsesform, sa Cappelen, mens Foss fant det overraskende at notatet ikke problematiserer tilsetting av instituttstyrer.

- Universitetene er tross at tuftet på en demokratisk tradisjon, og da er valgmulighet en god ting, sa Foss.

På dette punktet uttrykte Holden sympati med Foss’ synspunkt, og ga uttrykk for at det ikke er så farlig om universitetet holdt seg med varierende ordninger her. Men under tvil falt han likevel ned på at én, felles ordning var det beste.

Under avstemningen falt forslaget mot Foss’ og Cappelens stemmer.

Ny runde om medvirkning

Rektor foreslo også at ordningen med råd eller styrer ved instituttene skulle opphøre, mens spørsmålet om hvordan god medvirkning skal sikres lokalt, blir opp til den enkelte instituttstyrer. Dette var ikke styret fornøyd med. Man mente at når man sa så klart hvilken ledelse man ville ha på fakultetsnivå, og at instituttleder skal være tilsatt, så måtte man også være i stand til å gi føringer på medvirkningsordning på instituttnivå. Derfor vedtok styret å be om å få seg forelagt dette punktet til ny behandling til våren.

Nedstemt. Hektisk under denne ukes styremøte: Bjarne Foss' forlag om alternativ ordning falt mot hans og Ådne Cappelens stemmer. 
    
      (Foto: Tor H. Monsen)

Nedstemt. Hektisk under denne ukes styremøte: Bjarne Foss' forlag om alternativ ordning falt mot hans og Ådne Cappelens stemmer.  Foto: Tor H. Monsen

Relaterte artikler

Jakten på de beste lederne

Da Det medisinske fakultet ansatte instituttledere ved alle instituttene for tre år siden, fikk de ingen eksterne søkere. Det var også få søkere til de fem stillingene.

Duket for valgkamp

Lista over kandidatene til styrevalget er nå klar. Tre av dagens styremedlemmer ønsker fire nye år i NTNU-styret. I alt 22 kandidater kniver om de fem ledige plassene.

Bovim på gummisåler

- Forskerne er i dag for lite aktive utad, men det er viktig å være bevisste på når dere uttaler dere som fagpersoner og når dere blir politikere, sa påtroppende rektor Gunnar Bovim på Forskerforbundets årsmøte fredag.

- Et makkverk

- Notatet om medvirkning er et makkverk som ikke kan bli stående. Det har en nedlatende holdning til fagansatte og legger overhodet ikke opp til reell medbestemmelse, sier førsteamanuensis Tim Torvatn.

Instituttlederne:

Liten rift om jobbene

Ikke noe rush av søkere til instituttlederstillingene. Flertallet av instituttene har bare en eller to søkere å velge mellom.

Disse vil bli instituttledere

De blir regnet for å væres NTNUs viktigste ledere. For første gang skal samtlige instituttledere ved NTNU ansettes. Her er alle søkerne til de 42 stillingene.

"KreKoKri - Krakilsk!"

Kritikk må til for å forbedre det som ikke fungerer, mener instituttleder Jacques Koreman. Nå vil han blogge om sine erfaringer som leder ved NTNU.

Styring ved instituttene:

Møte om medvirkning

NTNUs fagforeninger vil forsikre seg om at også de ansatte får et ord med i laget før framtidige medvirkningsordninger ved instituttene blir vedtatt. Tirsdag 5. februar arrangerer de derfor et åpent møte om temaet.

Styrevalg 2013:

Utelukker ikke omkamp

Flere av styrekandidatene for de faste vitenskapelig ansatte mener at den nye organiseringa av instituttene bør omgjøres hvis den ikke fungerer.

- Det er her det skjer

De er dyktige forskere med mulighet til å fordype seg faglig i det som virkelig opptar dem. Likevel ønsker de å fortsette i stillingene som instituttledere. Hva går det av dem?

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

I Jemen får ikke akademikere lønn og må selge ting på gata

- Alt har vært så tragisk i hjemlandet mitt, sier Abdulghani Muthanna fra Jemen. Nå er han der han vil være, som forsker på NTNU.

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?