- Norge bør være sistevalg for iranere

Doktorgradsstipendiat Mahdi Ghane ble kastet ut av Norge i mars, men fikk visum etter klage. Nå har et australsk universitet kapret iraneren.
Mahdi Ghane fikk visum i Norge etter å først ha blitt kastet ut av landet. I mellomtiden fant han seg ny stipendiatstilling i Australia. 
    
      (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Mahdi Ghane fikk visum i Norge etter å først ha blitt kastet ut av landet. I mellomtiden fant han seg ny stipendiatstilling i Australia.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

Ghane sier til UA at han fikk svar på klagen først etter at han kom til Australia. Dette var en arbeidstillatelse i Norge med varighet på tre år.

- Jeg har fått et «multi entrance-visa» for fem år i Australia og har fullt scholarship ved University of Melbourne som er ranket som nummer 15 i verden i Electrical engineering.

Advarer iranere mot Norge

En rekke iranske studenter og stipendiater har fått avslag på visumsøknader i Norge det siste året. De føler seg diskriminert og mener de ikke har gjort annet «galt» enn å bli født i Iran.

Iranerne er nektet opphold på grunnlag av utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den omhandler blant annet forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran.

LES OGSÅ: Mahdi Ghane reiser til Iran

- Jeg håper all diskriminering forsvinner overalt og for alle, men spesielt for mine venner i Norge, sier Ghane.

- Hva sier du til iranske studenter og doktorgradskandidater som vurderer å dra til Norge?

- Basert på problemene med å få arbeidstillatelse og visum, råder jeg dem til at Norge bør være sistevalg. Likevel, NTNU er et prestisjeuniversitet innen enkelte felt som marinteknologi og jeg liker nordmenn.

LES OGSÅ: Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

LES OGSÅ: Veileder reagerer på UDI-avslag

- Norge uerfarent med utlendinger

Da UA i mars møtte Ghane hjemme i leiligheten på Moholt studentby, var han i ferd med å pakke sakene sine for å reise til Iran. Da hadde han liten tro på at UDIs vedtak ville bli omgjort. Men, han ville gjerne tilbake til NTNU selv om han trakk frem amerikanske og australske universitet som alternativ.

- Jeg vil foretrekke et multikulturelt land, sånn som USA, Canada eller Australia. Norge er mer uerfarent når det gjelder utlendinger. Da blir det en del «bugs» og jeg ble rammet av en av dem, konstaterte han.

Misfornøyd med saksbehandlingstid

Ghane legger ikke skjul på at han er misfornøyd med UDIs saksbehandling, selv om han til slutt fikk arbeidstillatelse.

- Overraskende nok fikk jeg visum i USA etter én måned og visum i Australia etter to måneder, men jeg fikk avslag fra UDI etter ni måneder.

Det tok ytterligere fem måneder før han ble innvilget visum i Norge, men da var Ghane allerede på plass i multikulturelle Melbourne.

LES OGSÅ: Iraner får bli i Norge

Problematisk for arbeidsgivere

Professor Torgeir Moan, Mahdi Ghanes veileder, sier advarselen mot å komme til Norge får stå for Ghanes regning, men vedgår at situasjonen er problematisk også for norske arbeidsgivere.

Da Ghane forlot landet i mars, anså Moan det så risikabelt å ta sjansen på at klagen ville bli tatt til følge, at han ansatte en koreaner fra Kaist.

- Hadde vi ventet til nå, og han hadde fått avslag, måtte vi ha satt i gang en ny ansettelsesprosess. Dette kunne ha tatt lang tid og dette kunne ha forsinket et samarbeidsprosjekt vi har med MIT og Statoil kraftig, sier han.

Fortsetter samarbeidet med Ghane

Likevel er ikke alle bånd brutt mellom Ghane og NTNU. Moan sier Ghane er interessert i å samarbeide om forskningsprosjektet sitt på tvers av landegrensene. Iraneren fortsetter å jobbe med vindturbiner i Australia, men bytter fra marin teknikk til elektronisk avdeling.

Moan har god erfaring med å ansette dyktige iranere, og synes det er synd at denne gruppen nærmest ekskluderes fra akademiske stillinger i Norge.

Han er usikker på om Ghanes norske visum kan ses på som et signal om at UDI myker opp praksisen.

- Andre har jo fått klagene avslått igjen. Uansett har denne saken fått så stor oppmerksomhet, både i Norge og internasjonalt at jeg regner med det har sendt signaler til UDI om at de må gå gjennom praksisen sin, sier Moan.

Jeg håper all diskriminering forsvinner overalt og for alle, men spesielt for mine venner i Norge.

Mahdi Ghane
- Jeg håper all diskriminering forsvinner overalt og for alle, men spesielt  for mine venner i Norge, sier Ghane. 

- Jeg håper all diskriminering forsvinner overalt og for alle, men spesielt for mine venner i Norge, sier Ghane. 

Da UA i mars møtte Ghane hjemme i leiligheten på Moholt studentby, var han i  ferd med å pakke sakene sine for å reise til Iran. 

Da UA i mars møtte Ghane hjemme i leiligheten på Moholt studentby, var han i ferd med å pakke sakene sine for å reise til Iran. 

Relaterte artikler

Iranians protest against discrimination

Many Iranian students and PhDs have been denied residence permits in Norway. A campaign group describes Norwegian politics as discriminating and holds a protest on Thursday.

- Dette er et mareritt

Narjes Jafariesfad kom til Norge med familiegjenforeningsvisum. Etter å ha fått en ph.d.-stilling, kjøpt leilighet og jobbet ved NTNU i snart et år, blir hun kastet ut av landet.

- Utvisningene har blitt en belastning

Norges fremste ekspert på Iran, Sverre Lodgaard, mener PSTs holdning og de stadige utvisningene av iranske forskere har blitt en belastning for forholdet mellom Iran og Norge.

SV forfølger iranersaken

SVs stortingsrepresentant Snorre Valen mener behandlingen av iranerne på NTNU er så håpløs at det nesten er komisk. Nå tar han affære overfor statsråden.

NTNU har anket utkastelse av iranere

Rektor Gunnar Bovim mener UDI ikke følger sin egen liste over sensitive fagområder og forventer nøye politisk behandling av problematikken.

Iranske stipendiater kastes ut

NTNU-stipendiatene Hamideh Kaffash og Babak Khalaghi har fått beskjed av UDI om å forlate landet. – UDI leker med folks karriere, mener Kaffash.

Bovim ber UDI om svar

Tre nye iranske stipendiater har fått avslag på søknader om midlertidig oppholdstillatelse i Norge. NTNU-rektor Gunnar Bovim mener universitetet kan tape kampen om de beste hodene.

Nå har han reist

UDI har pålagt NTNU-stipendiaten Mahdi Ghane å komme seg ut av landet i løpet av tirsdag. I går tok han farvel med Trondheim og startet reisen tilbake til hjemlandet.

Har tillit til PST

NTNU-ledelsen har tillit til PSTs arbeid og vurderinger, men ønsker å diskutere situasjonen for iranske stipendiater med Kunnskapsdepartementet.

PST forsvarer utkasting

PST mener universitetene har et ansvar for at sensitiv kunnskap ikke kommer på avveie. Tjenesten utfordrer lærestedene til å diskutere om de er sitt ansvar bevisst.

Vil diskutere utkasting

Tekna mener situasjonen for iranske stipendiater ikke er akseptabel. Nå vil den lokale fagforeninga at NTNU-ledelsen skal ta affære.

Veileder reagerer på avslag

– At UDI nekter Mahdi Ghane opphold i Norge, er uforståelig, sier CeSOS-direktør Torgeir Moan. Han viser til at forskning gjort av ph.d.-kandidater blir offentlig tilgjengelig.

Fortvilt stipendiat fra Iran kastes ut

Iranske Mahdi Ghane fikk stipend ved NTNU for å forske på vindturbiner til havs. Nå vil UDI kaste ham ut av landet på grunn av sanksjonene mot Iran.

Tungt å høre hjemme på bekymringslisten

Det føles tungt å høre hjemme i landet som ligger øverst på bekymringslisten til atomenergibyrået, FNs sikkerhetsråd og Politiets Sikkerhetstjeneste. Men det aller tyngste er at folk i vest ikke skiller mellom landet Iran og det iranske folket.

Forpliktet til sanksjoner

Fra nyttår fikk UDI myndighet til å avslå enkelte oppholdssøknader direkte. Justis- og beredskapsdepartementet følger med på «iranersaken» og vurderer regelverket fortløpende.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor ved UiB tiltalt for å ha levert falske reiseregninger

En professor ved Universitetet i Bergen er tiltalt for grovt bedrageri.

Rekordlav flytende rente hos Lånekassen

Fra 1. september vil den flytende renta på studielån ligge på 1,539 prosent. Så lav har den aldri vært før.

Digital fotoautomat skal opprettholde smittevern på campus

En nettbasert løsning skal hindre kø blant studenter og ansatte som trenger adgangskort til semesterstart.

Ytring:

Kan vi gjøre Norges framtid til NTNUs sommervisjon?

NTNU-tankesmien bør ikke bare studere virkeligheter, men få nye virkeligheter til å oppstå, skriver Arne B. Johansen.