- Vi ligger med neglene i parketten

- Rektor Bovim, du ser at vi klorer oss fast til parketten. Kan du lukke vinduet snarest, og la oss få gå tilbake og fortsette med det vi driver med. Alene.
Allmøte om Saks på Dragvoll. Det var trangt om saligheten. Og varmt. - Her er det iallfall ingen vinduer, kommenterte Bovim. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

Allmøte om Saks på Dragvoll. Det var trangt om saligheten. Og varmt. - Her er det iallfall ingen vinduer, kommenterte Bovim.  Foto: Kristoffer Furberg

Vindusmetaforen har vært flittig brukt i SAKS-debatten, siden organisasjonsdirektør Ida Munkeby tok uttrykket i bruk i sitt innlegg. Nordistikk-professor Brit Mæhlum refererte til både denne metaforen, og én Bovim selv anvendte da NTNU arrangerte en dag med speed date mellom seg selv og representanter fra høgskoler som er kandidater for fusjon.

- Da gjorde du et poeng ut av at du ikke kommer til å slepe innbitte fusjonsmotstandere inn i en sammenslåing, om de setter alle ti neglene i parketten. Nå ser du at en del av oss klorer oss fast. Derfor vil jeg ta dette med vindu i bruk, og be deg lukke det, oppfordret Mæhlum.

NTNU-rektor Gunnar Bovim brukte kroppspråk flittig for å formidle sitt budskap under allmøtet på Dragvoll. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

NTNU-rektor Gunnar Bovim brukte kroppspråk flittig for å formidle sitt budskap under allmøtet på Dragvoll.  Foto: Kristoffer Furberg

 

Tangt om plassen

Rektor var på Dragvoll for å møte NTNU-folket i en kollektiv samtale om sammenslåingsprosessen. D5 ble valgt som møtested, og som et mellomstort auditorium viste det seg som lite velvalgt. Folk satt i trapper og sto langs vegger.

Om noen skulle tro at det var fordi man antok innteressen var laber, fikk forsamlingen forsikring om at årsaken var så prosaisk som at det var det eneste som var ledig.

Argumenter for alle varianter

Rektor orienterte om status i prosessen. En rask gjennomlesning av innkomne høringsuttalelser viser, etter hans lesning, at uttalelsene er faglig basert, og at man finner både for- og motargument for alle sider ved alle modellene.

- Men jeg kan si såpass at alternativ 3, satellittmodellen, ikke har fått sin posisjon styrket, sa han, og lot et ”snarere tvert i mot” henge i luften.

Professor Håkon With Andersen heller mot at satelittmodellen er den beste løsningen. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

Professor Håkon With Andersen heller mot at satelittmodellen er den beste løsningen.  Foto: Kristoffer Furberg

 

Professor Håkon With Andersen, med teknologihistorie som et spesialfelt, gjorde et poeng ut av at dersom NTNU bestemmer seg for alenegang vil man bli jevnstor med 7-8 UH-institusjoner i landet. Er det noen fordel, undret han.

- Om det skjer, må NTNU markere seg som et eliteuniversitet. Fordi vi skal ha en landsfunksjon, ikke være Universitetet i Midt-Norge, svarte Bovim.

- Styret vil lytte til meg

På spørsmål om, eventuelt når han vil flagge sitt synspunkt – samt om han vil få det som han vil, svarte Gunnar Bovim at han ikke vet når, og at han ikke vet om han i det hele tatt kommer til å gi en sterk anbefaling. Men det er slik at regjeringen har signalisert at NTNUs styre får det som det vil.

- Det er også sånn at om jeg er sterk i min anbefaling til styret 28. januar, vil det lytte til meg. Om jeg derimot er mindre tydelig, vil forsamlingen ta et mer direkte ansvar.

null
Kristian Steinnes fra Forskerforbundet bemerfket at det har gått fort i svingene, fra forbundet fikk vite om SAKS etter sommeren i fjor frem til i dag, 5 måneder senere. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

Kristian Steinnes fra Forskerforbundet bemerfket at det har gått fort i svingene, fra forbundet fikk vite om SAKS etter sommeren i fjor frem til i dag, 5 måneder senere.  Foto: Kristoffer Furberg

Brit Mæhlum til Gunnar Bovim: Kan du lukke vinduet nå. 
    
      (Foto: Kristoffer Furberg)

Brit Mæhlum til Gunnar Bovim: Kan du lukke vinduet nå.  Foto: Kristoffer Furberg

Relaterte artikler

Rektor må lese på senga

Fristen for å uttale seg om fusjon går ut ved midnatt. I morgen klokka ti møter rektor på det første allmøtet. Nattbordlektyren er sikret.

DER kom debatten, fire måneder etter, men pytt, pytt

Det er ikke trønderne som er trege. Det er professorene.

Fusjonsuttalelser spriker i alle retninger

Meningene om NTNU bør fusjonere med en eller flere høgskoler spriker i alle retninger. Det er klart etter at uttalelsene fra alle fakultet og tillitsvalgte nå er tilgjengelig.

Spår at det ikke blir noen fusjon

- Konsekvensene av fusjoner blir systematisk undervurdert. Den foreslåtte NTNU-fusjonen er ikke i nærheten av å være godt nok utredet, og motstanden er massiv. Den kommer ikke til å bli gjennomført.

Struktur for kvalitet

Skal vi klare å håndtere klimaproblemene, skape grønn vekst og redusere oljeavhengigheten, må kvaliteten opp - i utdanningene, i forskningen og i samarbeidet med næringslivet og offentlig sektor, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i et svar til professor Knut H. Sørensen.

"Det er nå vinduet står åpent"

Tidsvinduet med hensyn til å ta stilling til fusjon(er) er nå", skriver organisasjonsdirektør Ida Munkeby i dette leserinnlegget, som er en replikk til Olav Bollands innlegg fra 9. januar.

Kan noen være så snill å lukke vinduet?

Knut H. Sørensen skriver om farene ved trosbaserte fusjonsprosesser i dette innlegget , hvor han går i rette med Ida Munkeby.

- Altfor kort tid på SAKS

De ansatte er ikke hørt godt nok. Beslutningsunderlaget er utilstrkkelig. Derfor må Styret IKKE ta stilling til sammenslåing under januarmøtet, skriver Olav Bolland i dette innlegget.

Må overvinne bastant industrimotstand

Den maritime industrien på Møre går unisont imot Høgskolen i Ålesund som del av NTNU. Industrien omsetter for 55 milliarder, og sysselsetter 22 500 personer.

NTNUs framtid

"Jeg ville aldri vært positiv til fusjoner dersom jeg mente at det ville svekke våre beste forskningsmiljøer og frata oss evnen til å prioritere forskningsressursene," skriver prorektor Kari Melby i dette innlegget.

Én rektor, ett navn og ett styre

Høgskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund, Narvik og Gjøvik, samt NTNU er enige om at landets største universitet skal hete NTNU ved en sammenslåing.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Vil bli ny direktør i Forskningsrådet

UiB-rektor Dag Rune Olsen er en av 15 personer som kniver om stillingen som administrerende direktør i Forskningsrådet.

Gjesteskribenten:

Mitt liv som digital

Du verden, så attikomme en stakkars dame på 48 år (som tross alt og på no time ble en, riktignok selverklært, kløpper på Teams og Zoom) kan føle seg!

Kinesisk SF:

Grensesprengende om hvordan vitenskapen redder menneskeheten

Forfatteren har begått en episk triologi om Universet beskrevet som en nådeløs krigsskueplass hvor det er alles kamp mot alle – og om hvordan vitenskapen redder menneskeheten fra å bli utslettet av fiendtlige sivilisasjoner. Han leses av den kinesiske eliten. Barack Obama skryter ham opp i skyene. Hva er det med Cixin Liu?

Ytring:

Førjulstanker ved NTNU

«Noen filosofer har ment at mennesket fødes som en ubeskrevet tavle... ...Men hvem hadde laget tavlen og skrivesakene, og hvem skriver?» spør Arne B. Johansen i denne ytringen.