Stilte spørsmål til statsråd Nybø om Eikrem-saken

En vararepresentant for Fremskrittspartiet stilte skriftlig spørsmål om NTNUs behandling av Øyvind Eikrem til Iselin Nybø.
Stine Margrethe Knutsdatter Olsen sammenlikner NTNUs behandling av Øyvind Eikrem med sensur av forelesere ved amerikanske universiteter og forfølgelse av akademikere i Tyrkia. 
    
      (Foto: Skjermdump/Montasje)

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen sammenlikner NTNUs behandling av Øyvind Eikrem med sensur av forelesere ved amerikanske universiteter og forfølgelse av akademikere i Tyrkia.  Foto: Skjermdump/Montasje

FrPs Stine Margrethe Knutsdatter Olsen etterlyste i et skriftlig spørsmål til statsråden om tiltak for å sikre ytringsfrihet og meningsmangfold ved norske utdanningsinstitusjoner, skriver Forskerforum.

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen er vararepresentant for Bård Hoksrud i Stortinget. 
    
      (Foto: Fremskrittspartiet)

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen er vararepresentant for Bård Hoksrud i Stortinget.  Foto: Fremskrittspartiet

 

I sitt spørsmål som var rettet til minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, koplet Olsen behandlingen av Eikrem med myndigheters inngripen mot akademisk ytringsfrihet i nasjoner som USA og Tyrkia.

«På amerikanske campuser blir takhøyden senket, og sensur av pensum og forelesere sprer seg etter tallrike studentkampanjer. I Tyrkia er tusener av universitetsansatte sparket. I Europa møter kravet om «traumevarsler» for kunst og pensumlitteratur økende støtte. Et konkret og ferskt eksempel er konflikten rundt en NTNU-forsker.»

Olsen fra Telemark er vara for Bård Hoksrud og sitter i utdannings- og forskningskomiteen. Hun oppsummerte de siste hendelsene etter at Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid uttalte seg til Resett om en drapssak i Trondheim som involverte enslige, mindreårige asylsøkere.

«Frp mener forskere og akademikere må ha størst mulig frihet til å forske og arbeide selvstendig. Ytringsfrihet er en kjerneverdi og en forutsetning for fri forskning. Frp er bekymret over flere oppslag der studenter og aktører innen akademia forsøker å kneble og motarbeide meningsmotstandere.»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø svarte med å dele bekymringen over utviklingen i en rekke land, men at hennes «hovedinntrykk er at de fleste opplever at rammene for ytringsfrihet og akademisk frihet er gode i Norge.»

(I en tidligere versjon skrev vi at spørsmålet ble stilt i Stortingets spørretime. Det er feil. Det riktige er at spørsmålet ble stilt i skriftlig form til statståd Nybø.)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNUere fløy til sammen 1760 ganger rundt jorden i 2018

I fjor reiste NTNU-ansatte jorden rundt til sammen 1.760 ganger. En kampanje skal få de ansatte til å fly mindre.

NTNU-styrelederen slutter i jobben som Hydro-sjef

Svein Richard Brandtzæg gir seg som konsernsjef i Norsk Hydro etter ti år.

Savnet norske begreper - laget ordbok i matematikk

Da det ble vanskelig å føre en samtale på norsk om matematikk, tok ansatte og studenter ved Institutt for matematiske fag grep. Nå er den norsk-engelske ordlisten med nesten 2.000 oversettelser lansert.

Leder:

NTNU – en stresset organisasjon

En «havarikommisjon» og to faktainnhentingsgrupper har vært operative på ulikt hold ved NTNU denne vinteren. De er symptomer på en stresset organisasjon.