Stilte spørsmål til statsråd Nybø om Eikrem-saken

En vararepresentant for Fremskrittspartiet stilte skriftlig spørsmål om NTNUs behandling av Øyvind Eikrem til Iselin Nybø.
Stine Margrethe Knutsdatter Olsen sammenlikner NTNUs behandling av Øyvind Eikrem med sensur av forelesere ved amerikanske universiteter og forfølgelse av akademikere i Tyrkia. 
    
      (Foto: Skjermdump/Montasje)

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen sammenlikner NTNUs behandling av Øyvind Eikrem med sensur av forelesere ved amerikanske universiteter og forfølgelse av akademikere i Tyrkia.  Foto: Skjermdump/Montasje

FrPs Stine Margrethe Knutsdatter Olsen etterlyste i et skriftlig spørsmål til statsråden om tiltak for å sikre ytringsfrihet og meningsmangfold ved norske utdanningsinstitusjoner, skriver Forskerforum.

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen er vararepresentant for Bård Hoksrud i Stortinget. 
    
      (Foto: Fremskrittspartiet)

Stine Margrethe Knutsdatter Olsen er vararepresentant for Bård Hoksrud i Stortinget.  Foto: Fremskrittspartiet

 

I sitt spørsmål som var rettet til minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, koplet Olsen behandlingen av Eikrem med myndigheters inngripen mot akademisk ytringsfrihet i nasjoner som USA og Tyrkia.

«På amerikanske campuser blir takhøyden senket, og sensur av pensum og forelesere sprer seg etter tallrike studentkampanjer. I Tyrkia er tusener av universitetsansatte sparket. I Europa møter kravet om «traumevarsler» for kunst og pensumlitteratur økende støtte. Et konkret og ferskt eksempel er konflikten rundt en NTNU-forsker.»

Olsen fra Telemark er vara for Bård Hoksrud og sitter i utdannings- og forskningskomiteen. Hun oppsummerte de siste hendelsene etter at Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid uttalte seg til Resett om en drapssak i Trondheim som involverte enslige, mindreårige asylsøkere.

«Frp mener forskere og akademikere må ha størst mulig frihet til å forske og arbeide selvstendig. Ytringsfrihet er en kjerneverdi og en forutsetning for fri forskning. Frp er bekymret over flere oppslag der studenter og aktører innen akademia forsøker å kneble og motarbeide meningsmotstandere.»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø svarte med å dele bekymringen over utviklingen i en rekke land, men at hennes «hovedinntrykk er at de fleste opplever at rammene for ytringsfrihet og akademisk frihet er gode i Norge.»

(I en tidligere versjon skrev vi at spørsmålet ble stilt i Stortingets spørretime. Det er feil. Det riktige er at spørsmålet ble stilt i skriftlig form til statståd Nybø.)

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

- Vi tar hensyn etter beste evne

«Elendig planlegging av 'konten'»?- Vi prøver å ta hensyn etter beste evne, skriver rådgiver Anette Lindi i dette svaret til Trond Andresen.

Ytring:

Den rigide arealnormen for statlige bygg må endres

- En betydelig mengde forskning finner negative effekter av åpne kontorlandskap, skriver Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.

Fjerner restriksjoner på innreise for gjesteforskere

Regjeringen fjerner innreiserestriksjoner som har gjort det komplisert for gjesteforskere å komme til Norge fra utenfor EØS.

Ytring:

Å glemme å betale null kroner

– Jeg ble ikke irritert eller sint på den stygge lappen som var festet til vindusviskeren, bare oppgitt, sier Arve Hjelseth om Apcoas praksis, og undrer seg hvorfor NTNU har inngått en avtale med dette parkeringsselskapet.