Universitet og høgskoler har 3 milliarder på lager

Ved årsskiftet hadde universiteter og høgskoler over 3 milliarder ubrukte budsjettkroner, viser Riksrevisjonens årlige gjennomgang av statlige virksomheter.
Riksrevisor Per-Kristian Foss kritiserer at Kunnskapsdepartementet ikke spør hva de ubrukte midlene skal brukes til.  
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Riksrevisor Per-Kristian Foss kritiserer at Kunnskapsdepartementet ikke spør hva de ubrukte midlene skal brukes til.   Foto: Tore Oksholen

Ved utgangen av 2018 var samlet avsetning av ubrukte budsjettmidler på nær 3,3 milliarder kroner.

Bevilgningen til universiteter og høyskoler var i fjor på 34,4 milliarder kroner, og de ubrukte midlene utgjorde dermed nærmere 10 prosent av dette, noe Riksrevisjonen finner kritikkverdig.

Kunnskapsdepartementets årlige rapportering til Stortinget inneholder ikke samlet og entydig informasjon om utviklingen i ubrukte budsjettmidler, påpeker de.

Virksomhetene har heller ikke planer som samlet synliggjør hvordan de planlegger å benytte avsetningene av de ubrukte budsjettmidlene.

– Vi mener ikke at det er galt at universitetene har ubrukte midler, men at departementet ikke spør hva de skal brukes til, sa riksrevisor Per-Kristian Foss da han tirsdag la fram rapporten.

Riksrevisjonen slår videre fast at virksomheter underlagt Kunnskapsdepartementet «i varierende grad» etterlever statlige regnskapsstandarder.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Aalborg-rektor trekker NTNU-søknad

Mener offentliggjøringen av hans søknad har ført til stor uro i organisasjonen ved Aalborg Universitet.

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.