Universitet og høgskoler har 3 milliarder på lager

Ved årsskiftet hadde universiteter og høgskoler over 3 milliarder ubrukte budsjettkroner, viser Riksrevisjonens årlige gjennomgang av statlige virksomheter.
Riksrevisor Per-Kristian Foss kritiserer at Kunnskapsdepartementet ikke spør hva de ubrukte midlene skal brukes til.  
        
            (Foto: Tore Oksholen)

Riksrevisor Per-Kristian Foss kritiserer at Kunnskapsdepartementet ikke spør hva de ubrukte midlene skal brukes til.   Foto: Tore Oksholen

Ved utgangen av 2018 var samlet avsetning av ubrukte budsjettmidler på nær 3,3 milliarder kroner.

Bevilgningen til universiteter og høyskoler var i fjor på 34,4 milliarder kroner, og de ubrukte midlene utgjorde dermed nærmere 10 prosent av dette, noe Riksrevisjonen finner kritikkverdig.

Kunnskapsdepartementets årlige rapportering til Stortinget inneholder ikke samlet og entydig informasjon om utviklingen i ubrukte budsjettmidler, påpeker de.

Virksomhetene har heller ikke planer som samlet synliggjør hvordan de planlegger å benytte avsetningene av de ubrukte budsjettmidlene.

– Vi mener ikke at det er galt at universitetene har ubrukte midler, men at departementet ikke spør hva de skal brukes til, sa riksrevisor Per-Kristian Foss da han tirsdag la fram rapporten.

Riksrevisjonen slår videre fast at virksomheter underlagt Kunnskapsdepartementet «i varierende grad» etterlever statlige regnskapsstandarder.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

PST-saken:

Bekymret for stigmatisering av utenlandske NTNU-ere

NTNU-rektor Anne Borg ber om at saken der to iranske NTNU-ansatte er siktet av PST ikke fører til stigmatisering av en hel gruppe ansatte og studenter.

PST etterforsker NTNU-forskere:

Mener universitetene opptrer naivt overfor spiontrussel

- Varsellampene bør begynne å lyse. Naiviteten er bygget inn i grunnholdningene når det gjelder mellomstatlig samarbeid og samkvem i forskerverdenen, sier professor Jo Jakobsen.

En av fem studenter vil ikke ha barn

Hver femte student i Norge vil ikke ha barn, ifølge en undersøkelse. Andelen som ønsker barn blant studenter, er lavere enn i andre grupper, sier forsker.

SPOR-festivalen:

- Krig er et evig dagsaktuelt tema

Noe av den mest gripende kunsten og musikken har oppstått i menneskenes forsøk på å møte krigen og dens grusomheter på andre måter enn med våpen, ifølge førsteamanuensis i klassiske fag ved NTNU, Thea Thorsen.